Wat is gezondheid?

Flexibiliteit en gezondheid gaan hand in hand. Hoe flexibeler je bent, hoe meer veerkracht je hebt en hoe gezonder je dus bent. Fysiek én mentaal. Onze gezondheid wordt bestuurd door de psychologische, neurologische, immunologische en endocrinologische systemen in ons lichaam. En deze systemen beïnvloeden elkaar voortdurend.

De klinische Psycho- Neuro- Immunologische wetenschap (kPNI) heeft deze invloeden in de laatste decennia in kaart gebracht en tot een toepasbare geneeskunde ontwikkeld. kPNI ziet de mens als een geheel; de systemen in ons lichaam werken op elkaar in. Van dat gegeven maken we dankbaar gebruik: met het ene systeem beïnvloeden we een ander systeem op een positieve manier. Dát is de kracht van deze holistische aanpak.

Hoe werkt onze gezondheid?

Een voorbeeld op fysiek vlak. Stel, je loopt een virus op. Daardoor wordt je immuunsysteem geactiveerd. In plaats van 5 gram glucose per dag, heeft het ineens 300 gram nodig. Om deze glucose te produceren, gaat je insulineklier in overproductie.  Hierdoor worden andere organen insuline ongevoelig en raken ze als het ware verwaarloosd. Als de infectie 4 à 7 dagen duurt, is er niks aan de hand. Maar als de infectie chronisch wordt, heb je een probleem. Je wordt ongevoelig voor insuline  en voor cortisol. De alvleesklier en bijnieren gaan steeds meer van deze hormonen aanmaken. Van insuline word je zwaarder en daarvan word je meer vatbaar voor infecties.

Een voorbeeld op mentaal vlak: Door disbalans in cortisol kunnen slaapproblemen, vermoeidheid, gedragsveranderingen, angsten, depressies, stress gevoeligheid e.d. ontstaan.

Andersom komt het ook voor. Je ervaart langdurig stress, waardoor de stresshormonen adrenaline en cortisol worden aangesproken. Als je dan een infectie oploopt, is er niet genoeg cortisol om het immuunsysteem vanuit de bloedbaan naar de infectiehaard te sturen. De infectie wordt niet efficiënt aangepakt en krijgt de kans om chronisch te worden. Dit geeft weer verwaarlozing van organen, en ook van het brein. Er is dan sprake van een vicieuze cirkel.

Ons lichaam kan door allerlei oorzaken stress ervaren. Door een infectie, werkdruk, relatieproblemen, verkeerd gedrag, te weinig bewegen, slechte voeding. Wat gebeurt er dan? Alle hormoonassen raken verstoord. De stress as heeft bijvoorbeeld ook invloed op onze geslachtshormonen en schildklier. En zo raakt onze hele aansturing in de war.

Met onze leefstijl kunnen wij ons hiertegen wapenen. Om niet chronisch ziek te worden, moeten we keuzes maken en onze leefstijl aanpassen. In het begin vraagt dit een zekere discipline. Zodra je de vruchten kunt oogsten, gaat het vanzelf.  Fit, helder en alert blijven voor jezelf en voor elkaar, dat is waardevol!

Positieve geneeskunde 

Als je aan het herstellen bent van een ziekte, gaat daar heel veel energie in zitten. Het is dan belangrijk dat je vanuit een positief perspectief kijkt naar je herstel. Positieve gedachten leveren meer energie op dan negatieve. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Positieve geneeskunde helpt hierbij. Ook je gedachten en gedrag nemen wij mee in het plan, bijvoorbeeld door middel van reframing.

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

  • Op dit nummer bellen we je terug