Je gezondheid in eigen hand houden

Waarom is dat belangrijk?

Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar het is het vermogen van lichaam en geest om alert en adequaat te kunnen reageren op veranderingen. Door veerkracht en flexibiliteit in staat te zijn om een stress moment goed te kunnen opvangen en terug te keren in het voor jou juiste evenwicht.

Een stress moment kan voor jou de aanwezigheid van een ziekteverwekker, verkeerde voedingskeuze, slechte spijsvertering, omstandigheden, een emotie en een gedachte, maar ook de afwezigheid van acute prikkels. 

Je reageert hierop afhankelijk van de kracht van je immuunsysteem en je persoonlijkheid.

Deze krachten nemen af door de huidige chronische blootstelling aan prikkels. Er wordt steeds van alles van ons verwacht, het nieuws roept emoties en gedachten op, verkeerde voeding en bewegingskeuze. Wanneer iemand omstandigheden heeft mee gemaakt, zoals early life stress, zijn z’n of haar systemen in een chronische “alertheid” stand komen te staan, waardoor adequaat herstellen en functioneren niet mogelijk is.

Door de stress-hormonen adrenaline en cortisol is het immuunsysteem geactiveerd met insuline resistentie tot gevolg, waardoor laaggradige ontstekingen sluimerend aanwezig zijn. Hiervandaan kan er een scala aan klachten en ziektes ontstaan, lichamelijk e/o geestelijk. Je welzijn wordt zo ondermijnd.

Steeds meer studies wijzen uit, dat jezelf weer blootstellen aan vroegere oude, voor het lichaam bekende, acute stressoren, het lichaam haar en de geest/brein zijn flexibiliteit terug krijgt.  Wanneer ervaren we deze prikkels nog? Er is continu aanwezigheid van voeding, drinken, constante temperatuur en druk zijn. 

Voor betere fysieke, mentale en emotinele gezondheid, is het belangrijk om:

 • Op een of andere manier even uit je comfort zone te stappen door beweging, koude, warmte, vasten, ademhalingstechnieken, cognitieve stimulans en mindfulness.
 • Echte voeding met veel smaak te eten, vers en niet bewerkt, gezond en lekker dus.
 • Dankbaarheid en connectie te kunnen ervaren.

Ruim door gedragsverandering je stressor(en) op voor je flexibiliteit. Want flexibel zijn betekent gezondheid, vrijheid, besluitvaardigheid, creativiteit, in connectie zijn en daarmee echte geluk.

Daar de aanzet tot veranderingen voor een mens moeilijk is, organiseer ik een 5 daagse retreat, waarin we alle aspecten mee nemen voor je herstel of preventie. Volledig op je persoonlijke situatie opgebouwd of je er nu naar streeft je prestaties te verbeteren of je wilt van een chronische ziekte, c.q. klachten, afkomen.

Intermittent Living dagen gebaseerd op de kPNI wetenschap = complete geneeskunde. Het concept is ontwikkeld door Dr. Leo Pruimboom, PNI Europe

“The use of ancestral challenges as a vaccin against the damaging effects of modern life”.

Met behulp van het Intermittent Living concept®© ga je ervaren en begrijpen hoe je oude acute prikkels kunt gebruiken om je fit te gaan of te blijven voelen in deze huidige moderne tijd. Het concept is gebaseerd op de kennis vanuit de wetenschappelijke PsychoNeuroImmunologie, PNI.

Het blijkt dat ons lichaam zich genetisch nog helemaal niet heeft aangepast aan onze huidige manier van leven. In onze ontwikkeling hebben we 200.000 jaar te maken gehad met acute stressoren, zoals koude, warmte, honger, dorst, hypoxia en hypercapnia.  Wetenschappelijk is inmiddels aangetoond dat ons immuunsysteem daar een adequaat antwoord op heeft en niet op de chronische prikkels van deze tijd: ons huidig eetpatroon, zittend bestaan en stress. Deze chronische stressoren zorgen ervoor dat ons immuunsysteem chronisch licht geactiveerd blijft, waardoor er continu een laaggradige ontstekingsreactie aanwezig is, met als gevolg alle ziektebeelden van deze tijd. Onze oude stressoren maken het mogelijk om direct te reageren op veranderende omstandigheden, ze maken ons flexibel.

 “Het zijn niet de sterkste of slimste individuen die overleven en fit zijn, maar de individuen die zich het best kunnen aanpassen aan omstandigheden en omgeving! Om te overleven moest onze soort zijn vindingrijkheid en uithoudingsvermogen regelmatig tot het uiterste benutten. In onze strijd met een onvoorspelbare natuur evolueerden we van sterke apen tot slimme mensen,” aldus Dr. Leo Pruimboom.

BRONNEN EN WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES

1. https://www.rug.nl/research/portal/publications/the-multiple-faces-of-the-human-immune-system(2be316f9-0ffc-4baa-ae02-d55c123f52c4).html

2.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987718305723.

Intermittent living® programma’s:

Doel: herstel van flexibiliteit en fitheid, waarover je zelf weer de regie krijgt 

We bieden 2 tot 5 daagse programma’s en een online programma aan, volgens een wetenschappelijk concept. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende strategieën:

 • Intermittent fasting
 • Intermittent drinking
 • Kortdurende koude
 • Warmte
 • Hypercapnia
 • Hypoxia
 • Voeding
 • Beweging
 • Ontspanning

De programma’s worden in groepen gegeven, waarvoor je je individueel kunt opgeven, of als team (collega’s, familie leden, vrienden). De opzet is zo dat het zich ook heel goed leent voor teambuilding. Online programma is een 1 op 1 programma.

Het 5-daagse programma:

 • 5 dagen geven een volledige reset, van waaruit je het zelf kunt gaan bijhouden.
 • voorafgaand en afsluitend kunnen er bloeddruk, gewicht, urine- en bloedwaarden bepalingen gedaan worden. Voor bedrijven volledig PMO waardig.
 • training fermenteren 
 • op eenvoudige manier leren gezonde en vooral lekkere maaltijden te bereiden 
 • makkelijk inpasbare bewegingsschema voor het dagelijkse leven 
 • handboek voor thuisgebruik 
 • mogelijkheid tot continueren onder professionele begeleiding van een gecertificeerde Intermittent Living Coach®© opleiding PNI Europe.
 • weer naar eigen behoeften leren luisteren 
 • verbinding tussen hoofd en lijf 
 • herstel van bioritme.
 • Naast preventieve programma’s, ook speciale programma’s voor, bijvoorbeeld: diabetes, overgewicht, luchtwegen, cardiovasculair, immuunsysteem incl auto-immuun ziektes, neurodegeneratie, fibromyalgie, gewrichtsklachten, slaap problematiek, gedrag, depressie, (top)sporters, stoppen met roken, 
 • diverse locaties in Nederland en buitenland. Voor bedrijven kan het ook op locatie voor een team.

Programma’s zijn voor je eigen gezondheid, waarbij je kennis opdoet, deep learning. Het is geen opleiding tot Intermittent Living®© Coach. Indeling en acceptatie in een groep na beoordeling van intake formulier en zo nodig een 15 minuten online gesprek (ZOOM).  Voor specifieke data en locaties: https://flexhealth.eu/hoe-hou-je-gezond-leven-vol/

De actuele levensstijl, een evolutionair litteken. Dr Leo Pruimboom

Meer bronnen

Bechtold D.A., 2008 Energy-responsive time keeping. J. Genet. 87, 447–458
Hastings M., Journal of Endocrinology (2007) 195, 187–198
Karatsoreos I.N., Endocrinology. 2007 December ; 148(12): 5640–5647
Yan L., Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 2007 ; 72: 527–541
Samson D.R., Proc Biol Sci. 2017 Jul 12;284 (1858)
Swaminathan K.J., Biol Rhythms. 2017 Apr;32(2):165-176
Stothard E.R., Curr Biol. 2017 Feb 20;27(4):508-513
Samson D.R., Am J Phys Anthropol. 2017 Mar;162(3):573-582 

Natura Foundation https://www.naturafoundation.nl/   

Het 2 daagse programma:

 •  geeft je een beeld en de tools van hoe je het in je dagelijks leven kunt gaan toepassen. Inschrijving is vanaf nu mogelijk, we bepalen samen de data.

Intermittent Living online programma:

 • Een 1 op 1 programma. In 8 sessies begeleid ik je door alle Intermittent Living facetten en help ik je deze te implementeren in je persoonlijk dagelijks leven.

Workshop:

Naast programma’s kunnen er ook workshops gegeven worden van 1 of 2 dagdelen. Een workshop is een verkorte versie van een 2 daagse. Het geeft inzicht in het hoe en waarom Intermittent living in het dagelijks leven thuis en op de werkvloer. Het reikt tools aan voor verbeter punten. Het heeft een hoge preventieve waarde en dringt het ziekteverzuim sterk terug. (evidence based 150.000 onderzoeken).

Workshops worden met name bij bedrijven gegeven, maar ook bij  lotgenoten verenigingen of op scholen.

Individuele begeleiding:

Bij een persoonsgebonden vraag met betrekking tot het functioneren van de verschillende systemen in het lichaam, wordt er een op een sessie afgesproken om te bepalen welk traject het beste past en in welke volgorde: een coaching traject wel of niet in combinatie met het Intermittent living concept, gebaseerd op kPNI. Voor het vervolg traject, kan er gekozen worden voor face-to-face of online sessies.

Intermittent Living Exercise:

Sessies van 5x 1 uur training inclusief een stuk praktisch ervaren van de diverse interventies, zoals koude, warmte, hypercapnia, hypoxia en intermittent fasting. Vanaf februari ’23 weer op de dinsdagavond. Groepsgrootte maximaal 10 personen.

Introductie dag Intermittent Living®:

Inclusief mini workshop. Voor informatie en opgave graag het contact formulier invullen.

Facebook groep: Intermittent Living volgens kPNI

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

 • Op dit nummer bellen we je terug