Intermittent Living®© Concept

Ontwikkeld door Dr. Leo Pruimboom. PNI Europe

“The use of ancestral challenges as a vaccin against the damaging effects of modern life”.

Met behulp van het Intermittent Living concept®© ga je ervaren en begrijpen hoe je oude acute prikkels kunt gebruiken om je fit te gaan of te blijven voelen in deze huidige moderne tijd. Het concept is gebaseerd op de kennis vanuit de wetenschappelijke PsychoNeuroImmunologie, PNI.

Het blijkt dat ons lichaam zich genetisch nog helemaal niet heeft aangepast aan onze huidige manier van leven. In onze ontwikkeling hebben we 200.000 jaar te maken gehad met acute stressoren, zoals koude, warmte, honger, dorst, hypoxia en hypercapnia.  Wetenschappelijk is inmiddels aangetoond dat ons immuunsysteem daar een adequaat antwoord op heeft en niet op de chronische prikkels van deze tijd: ons huidig eetpatroon, zittend bestaan en stress. Deze chronische stressoren zorgen ervoor dat ons immuunsysteem chronisch licht geactiveerd blijft, waardoor er continu een laaggradige ontstekingsreactie aanwezig is, met als gevolg alle ziektebeelden van deze tijd. Onze oude stressoren maken het mogelijk om direct te reageren op veranderende omstandigheden, ze maken ons flexibel.

 “Het zijn niet de sterkste of slimste individuen die overleven en fit zijn, maar de individuen die zich het best kunnen aanpassen aan omstandigheden en omgeving! Om te overleven moest onze soort zijn vindingrijkheid en uithoudingsvermogen regelmatig tot het uiterste benutten. In onze strijd met een onvoorspelbare natuur evolueerden we van sterke apen tot slimme mensen,” aldus Dr. Leo Pruimboom.

BRONNEN EN WETENSCHAPPELIJKE REFERENTIES

1. https://www.rug.nl/research/portal/publications/the-multiple-faces-of-the-human-immune-system(2be316f9-0ffc-4baa-ae02-d55c123f52c4).html

2.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987718305723.

Intermittent living® programma’s:

Doel: herstel van flexibiliteit en fitheid, waarover je zelf weer de regie krijgt 

We bieden 2 tot 5 daagse programma’s en een online programma aan, volgens een wetenschappelijk concept. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende strategieën:

 • Intermittent fasting
 • Intermittent drinking
 • Kortdurende koude
 • Warmte
 • Hypercapnia
 • Hypoxia
 • Voeding
 • Beweging
 • Ontspanning

De programma’s worden in groepen gegeven, waarvoor je je individueel kunt opgeven, of als team (collega’s, familie leden, vrienden). De opzet is zo dat het zich ook heel goed leent voor teambuilding. Online programma is een 1 op 1 programma.

Het 5-daagse programma:

 • 5 dagen geven een volledige reset, van waaruit je het zelf kunt gaan bijhouden.
 • voorafgaand en afsluitend kunnen er bloeddruk, gewicht, urine- en bloedwaarden bepalingen gedaan worden. Voor bedrijven volledig PMO waardig.
 • training fermenteren 
 • op eenvoudige manier leren gezonde en vooral lekkere maaltijden te bereiden 
 • makkelijk inpasbare bewegingsschema voor het dagelijkse leven 
 • handboek voor thuisgebruik 
 • mogelijkheid tot continueren onder professionele begeleiding van een gecertificeerde Intermittent Living Coach®© opleiding PNI Europe.
 • weer naar eigen behoeften leren luisteren 
 • verbinding tussen hoofd en lijf 
 • herstel van bioritme.
 • Naast preventieve programma’s, ook speciale programma’s voor, bijvoorbeeld: diabetes, overgewicht, luchtwegen, cardiovasculair, immuunsysteem incl auto-immuun ziektes, neurodegeneratie, fibromyalgie, gewrichtsklachten, slaap problematiek, gedrag, depressie, (top)sporters, stoppen met roken, 
 • diverse locaties in Nederland en buitenland. Voor bedrijven kan het ook op locatie voor een team.

Programma’s zijn voor je eigen gezondheid, waarbij je kennis opdoet, deep learning. Het is geen opleiding tot Intermittent Living®© Coach. Indeling en acceptatie in een groep na beoordeling van intake formulier en zo nodig een 15 minuten online gesprek (ZOOM).  Voor specifieke data en locaties: https://flexhealth.eu/hoe-hou-je-gezond-leven-vol/

De actuele levensstijl, een evolutionair litteken. Dr Leo Pruimboom

Meer bronnen

Bechtold D.A., 2008 Energy-responsive time keeping. J. Genet. 87, 447–458
Hastings M., Journal of Endocrinology (2007) 195, 187–198
Karatsoreos I.N., Endocrinology. 2007 December ; 148(12): 5640–5647
Yan L., Cold Spring Harb Symp Quant Biol. 2007 ; 72: 527–541
Samson D.R., Proc Biol Sci. 2017 Jul 12;284 (1858)
Swaminathan K.J., Biol Rhythms. 2017 Apr;32(2):165-176
Stothard E.R., Curr Biol. 2017 Feb 20;27(4):508-513
Samson D.R., Am J Phys Anthropol. 2017 Mar;162(3):573-582 

Natura Foundation https://www.naturafoundation.nl/   

Het 2 daagse programma:

 •  geeft je een beeld en de tools van hoe je het in je dagelijks leven kunt gaan toepassen. Geplande 2 daagse: zondag 14 en zondag 21 maart 2021. Door de Covid maatregelen, worden deze dagen opgeschoven naar zodra het weer mag. Inschrijving is vanaf nu mogelijk.

Intermittent Living online programma:

 • Een 1 op 1 programma. In 8 sessies begeleid ik je door alle Intermittent Living facetten en help ik je deze te implementeren in je persoonlijk dagelijks leven.

Workshop:

Naast programma’s kunnen er ook workshops gegeven worden van 1 of 2 dagdelen. Een workshop is een verkorte versie van een 2 daagse. Het geeft inzicht in het hoe en waarom Intermittent living in het dagelijks leven thuis en op de werkvloer. Het reikt tools aan voor verbeter punten. Het heeft een hoge preventieve waarde en dringt het ziekteverzuim sterk terug. (evidence based 150.000 onderzoeken).

Workshops worden met name bij bedrijven gegeven, maar ook bij  lotgenoten verenigingen of op scholen.

Individuele begeleiding:

Bij een persoonsgebonden vraag met betrekking tot het functioneren van de verschillende systemen in het lichaam, wordt er een op een sessie afgesproken om te bepalen welk traject het beste past en in welke volgorde: een coaching traject wel of niet in combinatie met het Intermittent living concept, gebaseerd op cPNI. Voor het vervolg traject, kan er gekozen worden voor face-to-face of online sessies.

Intermittent Living Exercise:

Sessies van 5x 1 uur training inclusief een stuk praktisch ervaren van de diverse interventies, zoals koude, warmte, hypercapnia, hypoxia en intermittent fasting. Vanaf september 2020 op de dinsdagavond. Groepsgrootte maximaal 10 personen.

Introductie dag Intermittent Living®:

Inclusief mini workshop. Voor informatie en opgave graag het contact formulier invullen. Volgende introductie dag zal gehouden worden, zodra de maatregelen rond Covid dit toe laten

Facebook groep: Intermittent Living volgens kPNI

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

 • Op dit nummer bellen we je terug