Bindweefselmassage

Bindweefselmassage, een segmentale hersteltherapie 

Wat is bindweefselmassage?

Bindweefselmassage is een massage van het onderhuidse bindweefsel. Bindweefsel, in het Engels ‘connective tissue’ genoemd, heeft behalve de functie van ‘verbinden’ ook een belangrijk steunfunctie, afweerfunctie, transport- en voedingsfunctie. Kortom ‘bindweefsel’ is een veelzijdig weefsel dat zich overal in het lichaam bevindt: onder de huid, maar ook rond spieren, pezen, botten en tussen de organen. Bindweefselmassage richt zich op het onderhuidse bindweefsel.

Hoe kan bindweefselmassage helpen bij klachten aan spieren, botten en organen?

Het antwoord is terug te voeren op de embryonale groei. Uit één segment van de wervelkolom van een embryo ontstaat een stuk huid, een aantal spieren, gewrichten en organen. Zo ‘verzorgt’ elke zenuw die ontspringt uit het ruggenmerg in een volgroeid lichaam een deel van de huid (dermatoom), een aantal spieren (myotoom), een aantal gewrichten (sclerotoom) en een aantal organen (viscerotoom). Bijvoorbeeld de 2e cervicale zenuw (de zenuw die uittreed tussen de 1e en 2e halswervel) reguleert de huid van het hoofd, de Monnikskapspier en is betrokken bij het functioneren van de schildklier, het hart, de slokdarm en de longen. Een probleem in het bindweefsel van deze regio, dat niet verholpen wordt, kan dus gaan leiden tot klachten in de spieren, gewrichten en organen die met die bindweefselzone samenhangen. In dit geval spreekt men van een ketenprobleem. Andersom kan echter ook: namelijk dat een probleem met een orgaan, spier of gewricht kan leiden tot een aantasting van het bindweefsel.

Waarom bindweefselmassage?

Daar de structuren een segmentale verbinding met elkaar hebben beïnvloeden zij elkaar continu. Zowel positief als negatief, een domino effect dus. Het positieve effect kunnen we gebruiken. Door het bindweefsel te behandelen, oefenen we ook invloed uit op de dieperliggende weefsels en organen.

Oorzaken van bindweefsel problemen

Veranderingen in het bindweefsel kunnen o.a. ontstaan door:

 • Aanwezigheid van laaggradige ontstekingen in het lichaam, Low Grade Inflammation (LGI).
 • Niet goed functionerend orgaan.
 • Schade als gevolg van een blessure, een ongeluk of een operatie, die niet goed herstelt. 
 • Chronische stress
 • Pijn 

Na 7-10 dagen kunnen zich al de volgende veranderingen in het bindweefsel voordoen: meer spanning, minder doorbloeding, verzuring, vochtverlies en een verhoogd glucose gehalte door optredende insuline resistentie. Met als gevolg verkleving van het bindweefsel binnen hetzelfde segment als daar waar de oorzaak ligt. Het is een sein dat er een laaggradige ontsteking in het lichaam aanwezig is die oorzakelijk aangepakt dient te worden. Naast bindweefselmassage zullen daarom ook aanvullende adviezen gegeven moeten worden.

Onderzoek en behandeling

Het eerste consult

Anamnese: deze afspraak neemt zo’n 2 uur in beslag, waarin we een tijdlijn van de klachten en symptomen maken om zo de film compleet te hebben en te begrijpen welke strategieën je immuunsysteem en de belasting (virus, bacterie, schimmel, allergie, emotie …..) gebruiken. Zo komen we achter de oorzaak en ben ik in staat te beoordelen of bindweefsel massage voor jou de juiste interventie is. wat het juiste behandeltraject en adviezen voor jou zijn.  

Visuele inspectie (kijken of er zichtbare zones vast te stellen zijn. Bij bewegings- en houdingsklachten kan de inspectie daarop worden uitgebreid)
Segmentaal onderzoek: onderzoeken van de beweeglijkheid van het bindweefsel waar zich zones bevinden.
Uitleg van de oorzaak, bespreken van het behandelplan en adviezen. Met de adviezen kun je zelf al direct aan de slag.

Waarom eerst een tijdlijn ?

Een tijdlijn van je geschiedenis geeft je inzicht in de oorzaak van je klachten. Als je weet waarom je bent waar je bent, dan kunnen wij een plan maken voor waar je naar toe wilt.

Hoe meer jezelf aan leefstijl doet, des te minder medicijnen je nu en in de toekomst nodig zal hebben en zo minder last van bijwerkingen.

Belangrijk detail: des te beter je de adviezen opvolgt, des te minder aantal vervolgconsulten je nog zal hebben en des te sneller herstel merkbaar zal zijn. Ik vind dit belangrijk te melden, want het kan je echt heel veel tijd en geld schelen. Daar een goed begrip waarom de adviezen hiervoor belangrijk zijn, besteden we daar ook tijd aan tijdens het eerste consult.

Vervolgconsult

Deze afspraak duurt een half uur.
Aan elkaar terugkoppelen van de stand van zaken.

Kort segmentaal onderzoek om huidige situatie in kaart te brengen.

Bindweefselmassage: Aan de hand van de positie van de bindweefselzone langs de wervelkolom weten we welke spieren, gewrichten en organen hierbij horen. Past dit bij de klachten dan kunnen we m.b.v. bindweefselmassage de klachten positief beïnvloeden. De behandeling bestaat uit het toepassen van een groot aantal technieken, o.a.: vegen, schuiven, plooien, kneden, rollen, haken, halen en plokken. De ‘rol’- techniek is de bekendste. Toepassen van de technieken gaat meestal gepaard met een wat scherp gevoel. Op een schaal van 1-10 mag dat niet meer dan een 7 zijn, anders schiet het lichaam in de weerstand. Het is dan ook van belang om tijdens de behandeling over en weer goed te communiceren, zodat je pijngrens niet wordt overschreden. Bindweefselmassage kan overal op het lichaam therapeutisch worden toegepast en is zeer effectief.

Literatuur hierover: Bindweefsel Massage van J. Piët, J. Sachs en I. Sachs – Piët. Elsevier Gezondheidszorg

Bindweefsel massage kan je ook voor cosmetische doeleinde gebruikt worden.

Bindweefselmassage is een uitstekende manier om de huidconditie te verbeteren. Door de diepe massagetechnieken die het bindweefsel stimuleren, vervormen de fibroblasten (bindweefselcellen). Hierdoor wordt de huid aangezet tot vernieuwing en versteviging. Zo zorgt het voor een positief effect op de doorbloeding, het aanmaak van collageen en het hyaluronzuur, de wondgenezing en het oplossen van verklevingen. Het weefsel wordt soepeler en de structuur van de huid gaat er beter uitzien. Het krijgt zijn glans terug. Maar let op, ook hier hoor ik je adviezen te geven omtrent de optimale voeding voor je huid en stressmanagement. Ik besteed daar aandacht aan, omdat de huid een directe spiegel is van deze factoren.

Resultaten van de bindweefselmassage voor het gezicht:

 • Verhoogde opname producten
 • Optimale doorbloeding
 • Verbeterd werking van het lymfesysteem
 • Detox van de huid, afvoeren van afvalstoffen
 • Vermindering van vocht ophoping
 • Verzachten van de fijne lijntjes
 • Stimulering collageen productie
 • Liftend Effect
 • Betere opname voor de behandeling van botox of filler

Resultaten bindweefselmassage voor het lichaam:

 • Opheffing van onderhuidse verklevingen
 • Zichtbare vermindering van cellulites
 • Afbraak van vetafzettingen
 • Verbetering van de huidconditie
 • Minder last van vermoeide benen
 • Versteviging van de huid en stimuleert de aanmaak van collageen.
 • Lichaam wordt strakker, zeker in combinatie met sporten en aanpassing voedingspatroon.

Cosmetische bindweefselmassage kan het best worden toegepast in kuurverband. Wij adviseren gemiddeld 8 behandelingen 1x per week voor het beste resultaat.

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

 • Op dit nummer bellen we je terug