Acupunctuur

Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur is de meest traditionele en gangbare alternatieve gezondheidsbehandeling ter wereld. Het maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. – TCM.

Acupunctuur is ontstaan in China tijdens de Shang-dynastie tussen 1100 en 1600 voor Christus, maar heeft pas sinds 1971 aan populariteit gewonnen in de westerse wereld.

Acupunctuur biedt natuurlijke resultaten voor een groot aantal gezondheidsproblemen die vandaag de dag niet door de westerse geneeskunde kunnen worden opgelost. Het is een wetenschappelijk systeem van genezing dat de geest en het lichaam herstelt en onderhoudt.

Acupunctuur is een echte fysieke geneeskunde, gebaseerd op echte anatomie. Het brengt de werking van de lichaamssystemen in evenwicht door de toevoer van zuurstof, bloed, voedingsstoffen en vloeistoffen in het lichaam te verbeteren, de gezondheid van bloedvaten en organen te versterken, en het zenuwstelsel te beïnvloeden en te manipuleren om homeostase, evenwicht en pijnverlichting in het lichaam te creëren.

Lichaamsacupunctuur

Dit is de meest voorkomende acupunctuurbehandeling. Het gaat om het inbrengen en manipuleren van zeer fijne naalden op bekende en bewezen acupunctuurpunten, meestal tot een diepte van ongeveer 3 tot 5 millimeter. Elk punt heeft een andere therapeutische werking; de punten bevinden zich verdeeld over het lichaam van top tot teen.

Traditionele Chinese Geneeskunde – TCM

TCM is een van de oudste geneeswijzen; het is zelfs 3500 jaar ouder dan de westerse geneeskunde (1847). TCM is een verzameling van verschillende methoden, theorieën en praktijken van de oude Chinese wijsheid. Het is gebaseerd op de “natuurwet” en is ontworpen om mensen te helpen gezondheid te bereiken en te behouden.

Effectief voor problemen van:

luchtwegen, urologie, burn-out, hoofdpijn en migraine, hooikoorts, dermatologie, maag- en darmklachten, menstruatieklachten, menopauze, overgewicht, pijn, reuma, RSI, gewrichten, rugklachten, slaap, vruchtbaarheid, ongemak tijdens zwangerschap, kindergeneeskunde, sportresultaat en blessures, ondersteuning bij behandeling van kanker.

In mijn praktijk:

Voor snelle en optimale resultaten combineer ik acupunctuur met leefstijladviezen. Een ontsteking behandelen tijdens een inflammatoire levensstijl helpt niet. Daarnaast gebruik ik mijn kennis van PNI-E (PsychoNeuroImmunologie en Endocrinologie). Ik behandel zowel acute als chronische aandoeningen.

Dr TAN’s balansmethode

In mijn praktijk praktiseer ik de “Core acupuncture Dr. Tan” methode. Deze methode is eenvoudig en de toepassing ervan verlicht de pijn met onmiddellijk resultaat. Uitgevoerd met ontstekingsremmende voedingsadviezen, bent u in een mum van tijd hersteld. 

Dr. TAN, een Taiwanees met een carrière in de Verenigde Staten, heeft de principes van de traditionele Chinese geneeskunde samengevat in een logische en relatief eenvoudige methode.

Hij kon zijn behandelingen meer dan 30 jaar lang in klinieken testen en wijdde het tweede deel van zijn leven aan het overbrengen van zijn methode via opleidingsseminars op de vijf continenten. Zijn doel was acupunctuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en acupuncturisten in staat te stellen snel goede resultaten te bereiken.

De behandeling begint met een diagnose van de meridianen. De patiënt geeft de precieze plaats van zijn of haar pijn aan. Zodra het pijnpunt of het pijngebied is geïdentificeerd, test ik verschillende tenderpoints die overeenkomen met verschillende mogelijkheden van de behandelingsstrategie. Ik kies de beste strategie en de behandeling wordt uitgevoerd met een minimum aan naalden.

Samengevat stelt Dr. TAN zijn methode ook voor als “Acupunctuur 1, 2, 3”, wat overeenkomt met 3 basisstappen om een pijn te behandelen:

 1. Lokaliseer de pijn, het ongemak, enz. = identificeer de zieke/beschadigde meridiaan.
 2. De beste strategie bepalen = de evenwichtsmeridiaan bepalen
 3. De punten doorprikken = de gevoelige of evenwichtspunten identificeren

Deze aanpak, gebaseerd op oude geschriften, is vernieuwend omdat de consequente aanpak werkt met zeer snelle resultaten.

Het pijnlijke gebied wordt nooit geprikt. Zo kan het worden verlicht om grondig te herstellen.

Diagnostische middelen zoals de pols of de tong kunnen worden gebruikt om de keuze van de strategie te bevestigen.

Het succes van de methode van Dr. TAN kan ook worden toegepast op meerdere pijnen of emotionele of seizoensgebonden problemen. De 1-2-3 benadering blijft dezelfde, maar de keuze van de punten is complexer.

Frequentie van de behandeling

De behandeling wordt intensief gestart, 2 tot 3 sessies per week, gedurende 1 tot 4 weken, afhankelijk van de resultaten. Het idee is dat de pijn niet terugkeert tussen 2 sessies. Zodra het beter gaat, worden de sessies gespreid voor de stabilisatiefase in een tempo van 1 tot 2 sessies per maand gedurende 2 tot 3 maanden.

Sinds 2018, ben ik gecertificeerd in Oncologie Acupunctuur, internationaal erkend.

Ik gebruik het succesvol met de nieuwste wetenschappelijke benadering van kanker en met mijn PNI kennis. Lees het volgende artikel, geschreven door TCM Academy Oncology Acupuncture Team:

10 Redenen waarom Acupunctuur goed is voor de behandeling van kankerpatiënten

Acupunctuur is een veilige en effectieve vorm van behandeling voor kankerpatiënten. Deze oude geneeswijze wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid en het welzijn van mensen die te maken hebben met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker.

Hier zijn 10 redenen waarom acupunctuur goed is voor de behandeling van kankerpatiënten:

 • Acupunctuur kan de bijwerkingen van westerse behandelingen, zoals chemotherapie en bestraling, helpen verlichten. Het kan misselijkheid, vermoeidheid en pijn helpen verminderen en de algemene levenskwaliteit verbeteren.
 • Acupunctuur kan het immuunsysteem stimuleren, wat cruciaal is voor kankerpatiënten. Door de immuniteit te verbeteren, kan acupunctuur het lichaam helpen infecties en ziekten te bestrijden, en het genezingsproces ondersteunen.
 • Acupunctuur kan ontstekingen in het lichaam verminderen, wat een veel voorkomend probleem is voor kankerpatiënten. Ontsteking kan pijn, zwelling en andere symptomen veroorzaken, en kan het vermogen van het lichaam om te genezen belemmeren. Acupunctuur kan helpen ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid en het welzijn te verbeteren.
 • Acupunctuur kan de bloedsomloop verbeteren, wat essentieel is voor kankerpatiënten. Door de bloedstroom te verbeteren, kan acupunctuur zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen brengen, het genezingsproces ondersteunen en het risico op complicaties verminderen. Kankercellen houden niet van zuurstof. 
 • Acupunctuur kan ontspanning bevorderen en stress verminderen, wat belangrijk is voor kankerpatiënten. Stress kan het immuunsysteem verstoren en het moeilijker maken voor het lichaam om te genezen. Acupunctuur kan patiënten helpen ontspannen en omgaan met de uitdagingen van het behandelingtraject.
 • Acupunctuur kan de slaap verbeteren, wat cruciaal is voor kankerpatiënten. Slaap is essentieel voor het lichaam om te herstellen en te regenereren. Het is ook belangrijk voor de algemene gezondheid en welzijn. Acupunctuur kan patiënten helpen gemakkelijker in slaap te vallen en dieper te slapen.
 • Acupunctuur kan helpen bij emotionele en psychologische problemen, die vaak voorkomen bij kankerpatiënten. De stress en onzekerheid van kanker kunnen leiden tot angst, depressie en andere emotionele problemen. Acupunctuur kan patiënten helpen met deze problemen om te gaan en hun algemene geestelijke gezondheid te verbeteren / versterken.
 • Acupunctuur is een veilige en zachte vorm van behandeling, wat belangrijk is voor kankerpatiënten. Veel kankerpatiënten zijn gevoelig voor medicijnen en andere behandelingen, en kunnen risico lopen op complicaties. Acupunctuur is een vorm van zorg met een laag risico die door de meeste patiënten goed wordt verdragen.
 • Acupunctuur kan worden aangepast aan de individuele behoeften van elke kankerpatiënt. Acupunctuurbeoefenaars zijn opgeleid om de unieke behoeften van elke patiënt te beoordelen en hun behandeling daarop af te stemmen. Deze persoonlijke aanpak kan ervoor zorgen dat patiënten de meest effectieve zorg krijgen.
 • Een holistische benadering van zorg rond kanker. Door acupunctuur op te nemen in een uitgebreid behandelplan kunnen patiënten profiteren van het beste van twee werelden en hun kansen op herstel maximaliseren.

Kortom, acupunctuur is een waardevol instrument voor de behandeling van kankerpatiënten. Het kan de bijwerkingen van westerse behandelingen helpen verlichten, het immuunsysteem stimuleren, ontstekingen verminderen en de algehele gezondheid en het welzijn verbeteren. Door een veilige, zachte en persoonlijke benadering van de zorg kan acupunctuur een waardevolle rol spelen bij de ondersteuning van kankerpatiënten op hun weg naar herstel.

Disclaimer: Acupunctuur is een prachtige aanvullende therapie voor kankerpatiënten, maar het is geen genezing en mag niet worden beschouwd als een vervanging van een reguliere medische behandeling.  

Samenwerking:

Ik heb een hele goede samenwerking met artsen, specialisten, osteopaten, chiropractoren en fysiotherapeuten opgebouwd

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

 • Op dit nummer bellen we je terug