Acupunctuur

Wat is acupunctuur? 

Acupunctuur is de meest traditionele en gangbare alternatieve gezondheidsbehandeling ter wereld. Het maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. – TCM.

Acupunctuur is ontstaan in China tijdens de Shang-dynastie tussen 1100 en 1600 voor Christus, maar heeft pas sinds 1971 aan populariteit gewonnen in de westerse wereld.

Acupunctuur biedt natuurlijke resultaten voor een groot aantal gezondheidsproblemen die vandaag de dag niet door de westerse geneeskunde kunnen worden opgelost. Het is een wetenschappelijk systeem van genezing dat de geest en het lichaam herstelt en onderhoudt.

Acupunctuur is een echte fysieke geneeskunde, gebaseerd op echte anatomie. Het brengt de werking van de lichaamssystemen in evenwicht door de toevoer van zuurstof, bloed, voedingsstoffen en vloeistoffen in het lichaam te verbeteren, de gezondheid van bloedvaten en organen te versterken, en het zenuwstelsel te beïnvloeden en te manipuleren om homeostase, evenwicht en pijnverlichting in het lichaam te creëren.

Lichaamsacupunctuur

Dit is de meest voorkomende acupunctuurbehandeling. Het gaat om het inbrengen en manipuleren van zeer fijne naalden op bekende en bewezen acupunctuurpunten, meestal tot een diepte van ongeveer 3 tot 5 millimeter. Elk punt heeft een andere therapeutische werking; de punten bevinden zich verdeeld over het lichaam van top tot teen.

Traditionele Chinese Geneeskunde – TCM

TCM is een van de oudste geneeswijzen; het is zelfs 3500 jaar ouder dan de westerse geneeskunde (1847). TCM is een verzameling van verschillende methoden, theorieën en praktijken van de oude Chinese wijsheid. Het is gebaseerd op de “natuurwet” en is ontworpen om mensen te helpen gezondheid te bereiken en te behouden.

Effectief voor problemen van:

luchtwegen, urologie, burn-out, hoofdpijn en migraine, hooikoorts, dermatologie, maag- en darmklachten, menstruatieklachten, menopauze, overgewicht, pijn, reuma, RSI, gewrichten, rugklachten, slaap, vruchtbaarheid, ongemak tijdens zwangerschap, kindergeneeskunde, sportresultaat en blessures, ondersteuning bij behandeling van kanker.

In mijn praktijk:

Voor snelle en optimale resultaten combineer ik acupunctuur met leefstijladviezen. Een ontsteking behandelen tijdens een inflammatoire levensstijl helpt niet. Daarnaast gebruik ik mijn kennis van PNI-E (PsychoNeuroImmunologie en Endocrinologie). Ik behandel zowel acute als chronische aandoeningen.

Dr TAN’s balansmethode

In mijn praktijk praktiseer ik de “Core acupuncture Dr. Tan” methode. Deze methode is eenvoudig en de toepassing ervan verlicht de pijn met onmiddellijk resultaat. Uitgevoerd met ontstekingsremmende voedingsadviezen, bent u in een mum van tijd hersteld. 

Dr. TAN, een Taiwanees met een carrière in de Verenigde Staten, heeft de principes van de traditionele Chinese geneeskunde samengevat in een logische en relatief eenvoudige methode.

Hij kon zijn behandelingen meer dan 30 jaar lang in klinieken testen en wijdde het tweede deel van zijn leven aan het overbrengen van zijn methode via opleidingsseminars op de vijf continenten. Zijn doel was acupunctuur voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en acupuncturisten in staat te stellen snel goede resultaten te bereiken.

De behandeling begint met een diagnose van de meridianen. De patiënt geeft de precieze plaats van zijn of haar pijn aan. Zodra het pijnpunt of het pijngebied is geïdentificeerd, test ik verschillende tenderpoints die overeenkomen met verschillende mogelijkheden van de behandelingsstrategie. Ik kies de beste strategie en de behandeling wordt uitgevoerd met een minimum aan naalden.

Samengevat stelt Dr. TAN zijn methode ook voor als “Acupunctuur 1, 2, 3”, wat overeenkomt met 3 basisstappen om een pijn te behandelen:

  1. Lokaliseer de pijn, het ongemak, enz. = identificeer de zieke/beschadigde meridiaan.
  2. De beste strategie bepalen = de evenwichtsmeridiaan bepalen
  3. De punten doorprikken = de gevoelige of evenwichtspunten identificeren

Deze aanpak, gebaseerd op oude geschriften, is vernieuwend omdat de consequente aanpak werkt met zeer snelle resultaten.

Het pijnlijke gebied wordt nooit geprikt. Zo kan het worden verlicht om grondig te herstellen.

Diagnostische middelen zoals de pols of de tong kunnen worden gebruikt om de keuze van de strategie te bevestigen.

Het succes van de methode van Dr. TAN kan ook worden toegepast op meerdere pijnen of emotionele of seizoensgebonden problemen. De 1-2-3 benadering blijft dezelfde, maar de keuze van de punten is complexer.

Frequentie van de behandeling

De behandeling wordt intensief gestart, 2 tot 3 sessies per week, gedurende 1 tot 4 weken, afhankelijk van de resultaten. Het idee is dat de pijn niet terugkeert tussen 2 sessies. Zodra het beter gaat, worden de sessies gespreid voor de stabilisatiefase in een tempo van 1 tot 2 sessies per maand gedurende 2 tot 3 maanden.

Samenwerking:

Ik heb een hele goede samenwerking met artsen, specialisten, osteopaten en fysiotherapeuten opgebouwd

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

  • Op dit nummer bellen we je terug