Guasha

In Europa is Guasha therapie nog niet zo bekend. Toch worden met deze schraaptherapie opmerkelijke resultaten geboekt. Het is een eeuwenoude massagetechniek die oorspronkelijk uit Azië komt. Deze zogenaamde schraaptherapie wordt niet met handen verricht, maar met een speciale steen.

Eén van de grootste oorzaken van alle klachten en ziektes is een laaggradige ontsteking (LGI).

LGI kan ontstaan door afvalstoffen t.g.v. risico factoren. Risico factoren veroorzaakt door een pathogeen (ziekteverwekker), door onze voeding, onze leefstijl, een blessure, stress, trauma, milieuvervuiling, elektrosmog (tv, laptop, gsm), medicatie, alcohol enz. 

Afvalstoffen worden door ons lichaam in eerste instantie opgeslagen op plaatsen waar ze zo min mogelijk schade veroorzaken, zoals in het bindweefsel, spieren, de gewrichten en vetweefsel. Echter zorgt dat wel voor de aanwezigheid van een low grade inflammation LGI (laaggradige ontsteking). Dit verschijnsel ga je op den duur merken, mogelijk door o.a. het verzuren van het bindweefsel en spieren, ontstekingen aan gewrichten, gevoelig wordende huid, aan je ontlasting en urine, bloedsuiker schommelingen, hormonale disbalans, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Je kunt pijn en vermoeidheid gaan ervaren.

Guasha wordt onder andere toegepast bij klachten zoals pijn, slechte doorbloeding, slechte lymfeafvoer en blokkades.
De oorspronkelijke Chinese betekenis is Gua (schrapen) en Sha (energie blokkade). Guasha werkt tijdens de behandeling in op het bindweefsel, lymfe, bloedvaten, spieren en meridianen, waardoor de werking en weerstand van al deze delen en organen wordt gestimuleerd en geoptimaliseerd. 

https://www.mind-spa.nl/wp-content/uploads/2018/02/guasha-tools-300x201.jpg

Er wordt gebruik gemaakt van een guasha schraper om te “schrapen”. Een schraper kan gemaakt zijn uit mineraal gesteente, hoorn, kunsthars of metaal. De schraaptechniek veroorzaakt een betere doorstroming waardoor o.a. een betere doorbloeding ontstaat (huid wordt rose) en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) onder de huid variërend van rood tot grijs/zwart. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een acute- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. Wanneer men zich vaker laat behandelen met guasha, krijgt men steeds minder rode “bloeduitstortingen”, wat betekent dat het lichaam weer gezonder wordt.
Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook raadzaam om nadien extra water te drinken of groene thee (rijk aan anti-oxidanten), rust te nemen en die dag niet te gaan sporten.

Effecten van Guasha zijn o.a.: 
– Betere doorbloeding
– Bevorderen van lymfesysteem
– Detoxen, ontgiften en ontzuren
– Versterken van het immuunsysteem
– Versnelt het genezingsprocessen.
– Vermindering van pijn en blokkades.
– Vermindering van spanning en stress. Het geeft ontspanning. 
– Brengt je weer in balans, zowel lichamelijk als emotioneel
– Stimuleert helderheid van geest en lichaam.
– Vermindering van vermoeidheid. 
– Verbetert functie van organen.
– Regeneratie, revitalisatie, anti-aging.

behandeling

Onderzoek en behandeling bij mij in de praktijk:

Guasha kan zowel preventief, als curatief gebruikt worden om een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten. Voor volledig herstel, zal er uitgebreid gekeken moeten worden naar de oorzaak van de symptomen. Het symptoom is nooit het echte probleem. Hiervoor besteed ik aandacht tijdens het eerste consult.  

Het eerste consult

Anamnese: deze afspraak neemt zo’n 2 uur in beslag, waarin we een tijdlijn van de klachten en symptomen maken om zo de film compleet te hebben en te begrijpen welke strategieën je immuunsysteem en de belasting (virus, bacterie, schimmel, allergie, emotie …..) gebruiken. Zo komen we achter de oorzaak van de LGI en ben ik in staat te beoordelen of guasha voor jou de juiste interventie is, wat het juiste behandeltraject en adviezen voor jou zijn.  

Visuele inspectie (kijken of er zichtbare zones vast te stellen zijn. Bij bewegings- en houdingsklachten kan de inspectie daarop worden uitgebreid)
Segmentaal onderzoek: onderzoeken van de beweeglijkheid van het bindweefsel waar zich blokkades bevinden.
Uitleg van de oorzaak, bespreken van het behandelplan en adviezen. Met de adviezen kun je zelf al direct aan de slag.

Waarom eerst een tijdlijn ?

Een tijdlijn van je geschiedenis geeft je inzicht in de oorzaak van je klachten. Als je weet waarom je bent waar je bent, dan kunnen wij een plan maken voor waar je naar toe wilt.

Hoe meer jezelf aan je herstel meewerkt, des te minder medicijnen je nu en in de toekomst nodig zal hebben en zo minder last van bijwerkingen.

Belangrijk detail: des te beter je de adviezen opvolgt, des te minder aantal vervolgconsulten je nog zal hebben en des te sneller herstel merkbaar zal zijn. Ik vind dit belangrijk te melden, want het kan je echt heel veel tijd en geld schelen. Daar een goed begrip waarom de adviezen hiervoor belangrijk zijn, besteden we daar ook tijd aan tijdens het eerste consult.

Vervolgconsult:

Deze afspraak duurt een half uur.

Welke klachten kunnen er in aanmerking komen voor Guasha?

De volledige lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden, maar bestaat o.a. uit :

 • Alle pijnsyndromen, inclusief hoofdpijn.
 • Klachten aan het bewegingsapparaat, zowel aan gewrichten als aan spieren, bewegingsbeperkingen,          overbelasting, tenniselleboog, krampen en blessures.
 • Spijsvertering- en stofwisselingsproblemen
 • Stress, Burn-out
 • Reumatische klachten
 • RSI en Carpaal Tunnel Syndroom
 • Vermoeidheid
 • Verminderde weerstand
 • Longklachten
 • Slapenloosheid
 • Hormonale disbalans
 • Stemmingswisselingen

Door de toepassing van Guasha naast leefstijl interventies, los je de oorzaak van de laaggradige ontsteking op, gaat het zenuwstelsel beter functioneren en herstel je de alertheid van het immuunsysteem. Zo wordt het gehele lichaam vitaler, mentaal en fysiek. Get fit, be fit, stay fit!

Contra-indicaties, geen guasha bij:

 • Gebruik van medicijnen met bloedverdunners.
 • Beginnende griep.
 • Zware vermoeidheid, zeer laag in energie.

“Listen to your body, it’s smarter than you”

Wil je meer weten over onze aanpak of direct een consult aanvragen?

Neem dan contact met ons op. Wij nemen daarna telefonisch contact met je op.

 • Op dit nummer bellen we je terug