De Schildklier

Klinkt een van de volgende zaken je bekend in de oren?

 • Je voelt je de hele tijd moe 
 • Je hebt last van haaruitval 
 • Je houdt vocht vast 
 • Je hebt een onverklaarbare gewichtstoename of -afname. 
 • Je libido is verminderd
 • Je hebt last van PMS of ernstige menstruatiekrampen. 
 • Je hebt moeite om zwanger te worden of te blijven
 • Je hebt vaak last van constipatie
 • Je spieren en gewrichten doen pijn
 • Je huid is droog en je nagels zijn broos.
 • Je krijgt het gemakkelijk koud 
 • Je kunt niet in slaap vallen of blijven 
 • Je hebt last van een “wattig” hoofd
 • Je hebt geheugenproblemen
 • Je worstelt met depressie of angst 
 • Je hebt last van hartkloppingen
 • Je hebt een lage weerstand 

Je schildklier kan uit balans zijn. 

De schildklier scheidt hormonen af die de energieproductie en het metabolisme van elke cel in je lichaam regelen. Daarom kunnen schildklierstoornissen zich op vele manieren uitten, afhankelijk van welke weefsel aangetast is. 

Hashimoto’s thyroiditis is de meest voorkomende vorm van een verminderde schildklierfunctie of wel hypothyreoïdie. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem antilichamen produceert die gezond schildklierweefsel aanvallen en vernietigen. Als de schildklier beschadigd is, verliest deze zijn vermogen om voldoende hormoon te produceren, waardoor alle processen in je lichaam vertragen. 

Hyperthyreoïdie treedt op wanneer de schildklier te veel hormoon produceert. Hierdoor versnellen alle lichaamsprocessen. 

De ziekte van Grave, ook een auto-immuunziekte, is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie. Hierbij maakt het immuunsysteem antilichamen aan die zich hechten aan schildkliercellen, waardoor deze gestimuleerd worden tot overproductie van schildklierhormoon, waardoor de schildklier kan opzwellen, wat resulteert in een struma. 

Enkele oorzaken van schildklierafwijkingen? 

 • Stress
 • Gluten en Neu5gc siglec van zoogdieren
 • Tekorten aan voedingsstoffen, vooral selenium, ijzer, jodium, zink en vitamine D
 • Gifstoffen
 • Lever disfunctie 
 • Ontsteking 
 • Genetica 
 • Infecties
 • Geneesmiddelen
 • Slechte darmgezondheid en voedselovergevoeligheden 

Wat kun je doen om je schildklierproblemen te verhelpen? 

1. Kijk naar je eetgewoontes

Het verbeteren van je voeding kan een groot verschil maken in de gezondheid van je schildklier. Ga voor verse, biologische groenten en fruit en voor noten, zaden en algen die vitaminen en mineralen bevatten die nodig zijn om je schildklier te ondersteunen. 

Gluten kunnen leiden tot de vorming van antilichamen die niet alleen glutenmoleculen aanvallen, maar ook het weefsel van de schildklier. Cafeïne, geraffineerde suiker en meel kunnen stresshormonen uit balans brengen, wat de schildklier verstoort en de darmfunctie aantast.

2. Probeer blootstelling aan gifstoffen te vermijden

Onze blootstelling aan industriële chemicaliën neemt toe: in onze lucht, voedsel, water, meubels, huishoudelijke producten, persoonlijke verzorgingsproducten, etc. 

Deze chemicaliën verstoren de goede werking van het endocriene systeem (ons hormoonstelsel). Afhankelijk van je genetische opmaak, dieet, stressniveau en andere risicofactoren kunnen je geslachtshormonen, stresshormonen, schildklierhormonen of alle drie ontregeld raken. 

Verminder je blootstelling door een waterfilter te gebruiken, bewerkt voedsel te vermijden, schone, chemicaliënvrije producten en geen plastic verpakkingen en flessen te gebruiken.  

3. Stressvermindering 

Stress zet de bijnieren aan tot het vrijmaken van stresshormonen, waaronder cortisol. Overtollig cortisol veroorzaakt ontstekingen, verstoort de schildklierfunctie, verstoort de darmen en eigenlijk alle systemen. Een teveel aan cortisol kan ook de hypofyse verstoren, wat op zijn beurt de schildklier kan verstoren. Ja, stressreductie is essentieel. 

4. Regelmatig bewegen

Matige lichaamsbeweging is belangrijk vanwege de rol die het speelt bij stressverlichting, het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de doorbloeding. Lichaamsbeweging helpt ook om beter te slapen, wat essentieel is voor het genezingsproces. 

5. Gebruik voeding als medicijn. 

Ondersteun je schildklier met dit ontbijt. Vrij van gluten, suiker en zuivel, goed voor darmen en schildklier. 

Ingrediënten:

 • 60 gr boekweitvlokken
 • ½ appel, geraspt
 • 125 ml plantaardige melk
 • 125 ml plantaardige yoghurt
 • 1 el pompoenzaad
 • ½ theelepel gemalen kaneel
 • 2 paranoten
 • ¼ theelepel zeezout

Roer alle ingrediënten door elkaar in een kom. Zet het een nacht in de koelkast.  Bij je ontbijt kun je zo nodig nog wat plantaardige melk toevoegen en een lekkere garnering. 

Voor de garnering, kun je denken aan;

– Partjes aardbeien, bosbessen, munt blaadjes, walnoten, pompoenpitten, chia zaden, hennepzaden

Een natuurlijk supplement kan Ashwagandha zijn. Het is een kruid dat je endocriene systeem lijkt te stimuleren, waardoor de schildklierhormoonspiegels worden gestimuleerd door cortisol, je primaire stresshormoon, te verminderen. Ashwagandha is een adaptogeen, dus je moet het minstens 8 weken gebruiken voordat je effecten merkt. Je kunt dagelijks 600 mg ashwagandha wortel extract nemen. 

Let op: Ashwagandha mag niet gebruikt worden als je een overactieve schildklier hebt, omdat het de schildklierhormonen kan stimuleren en je symptomen kan verergeren.

Het is altijd beter om de oorzaak van je klachten met een therapeut aan te pakken. Een Psycho-Neuro-Immuno-Endocrino (PNI) therapeut kan je alle adviezen geven die nodig zijn om je te helpen een auto-immuunziekte te overwinnen. Vraag mij om meer informatie.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

 • Op dit nummer bellen we je terug