Komende weken kunnen jullie iedere week een nieuwe tip in deze blog verwachten.
Tip 1: Motivatie
Stel een SMART doel. Veranderingsinspanningen hebben meer succes als ze SMART zijn. Dat wil zeggen specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en tijdgebonden.
- Kies een Specifiek doel, bijvoorbeeld eetmomenten beperken tot 3 per dag
- Meet je progressie dagelijks en noteer het in een logboek.
- Verzeker je van de haalbaarheid ervan. Mocht het te zwaar zijn, maak je doel kleiner.
- Je doel moet ook Realiseerbaar zijn. Hiermee bouw je ook zelfvertrouwen op.
- Tijdgebonden. Kies een datum en tijd waarop je start en check regelmatig in je logboek hoe je vordert en of je veranderingen aan moet brengen voor succes.
Uit welke doelen kun je kiezen betreft leefstijl? Welke stapjes ga je maken voor mogelijk een groter doel, zoals gewichtsverlies, herstellen van pijn, chronische klachten of ziekte, algemene conditie verbeteren, topsport, fit zijn en fit oud worden. Wat het ook is begin je verandering met 1 haalbaar doel. Een kleine stap maakt al het grote verschil. Denk aan en kies “smart”:
- Aantal eetmomenten: 3 of 2. Varieer daarmee.
- Intermittent vasten: 12, 14, 15, 16 uur vasten. Ook hier aan afwisseling denken.
- Voedselkeuze en hoeveelheden
- Beweging: sitting breaks, kracht- en duurtraining, buiten en binnen bewegen, duur van activiteit
- Stress mangement: iets doen waar je van houdt, mindfulness, yoga, meditatie
- Ademhalingstechnieken
- Koude of warmte stimuli
- Slaap ritme
Kom je er zelf niet uit, vraag mij dan jou te coachen. Online of live.
Tip 2: Beter eten
Waar begint dat?
Met bewustwording.
Hou je voor jezelf eens drie dagen bij:
- wanneer je eet en wat je eet. Echt iedere keer dat je wat in je mond stopt.
- wat je aan het doen ben terwijl je eet
- bord op schoot, uit het vuistje, aan je werkplek of aan tafel
- alleen of in gezelschap
Eet meer onbewerkt voedsel
Je denkt misschien dat er weinig te kiezen valt en dus saai. Probeer eens iets nieuws uit.
Daag jezelf eens uit om zoveel mogelijk verschillende producten te eten binnen één week. Je mag alles mee tellen: iedere soort groenten, fruit, kruiden, noten, zaden, vis, vlees, granen…. Ieder soort telt voor 1. Variatie zorgt ook voor een breder spectrum aan anti-inflammatoire nutriënten en een breder spectrum juiste darm flora.
Denk aan vocht inname zoals een “gewoon” glas water. Alle lichaamscellen hebben vocht nodig en het beschermt tegen constipatie. Nip niet de hele dag door, maar drink wanneer je dorst hebt en dan een goeie hoeveelheid. Dat is minder belastend voor je nieren.
Hou je proteïne inname beperkt. Lappen vlees of bord vol peulvruchten belast je systeem. Als indicatie stuk: vlees en vis de grootte van een spelkaarten en peulvruchten van een golfbal
Start met 2x per week vis te eten, wel met MSC keurmerk. Kweekbak vis ASC bevatten vaak hormonen en antibiotica
Voorkom impuls eten. Wil je snacken, plan dan gezonde alternatieven.
Tips voor uit eten:
- kies geen gefrituurde dingen of iets met zware sauzen
- Ga voor kip, vis of goed vlees: gebakken, gepocheerd of gegrild.
- Ga voor groenten en salades als bijgerecht. Vraag de saus apart, dan kan jezelf kiezen of en hoeveel je daarvan neemt. Je kunt ook vragen naar olijfolie ipv de saus
- Wil je of kan je sommige dingen niet eten, geef dat bij je reservering op. De koks gaan tegenwoordig graag de uitdaging aan om iets lekkers voor je te maken. Gun ze hun voorbereidingen.
- Porties te groot, voel je niet verplicht je bord leeg te eten.
- Heb je nog trek in een toetje, deel het met iemand.
- Eet je bij vrienden of familie, maak ze van tevoren deelgenoten van. Zo zet je hun mogelijk ook aan tot bewuster eten.
Tip 3: Slim boodschappen doen
- Start in de supermarkt bij de vers afdeling. Hier vind je de gezondste en minst bewerkte producten. Vul je karretje met fruit, groenten, gezonde eiwitten zoals biologische melkproducten, niet voorverpakt vlees en vis, naar wens volkoren granen producten. Ga verder met je boodschappen lijst en weersta de neiging om langs de ongezonde schappen te lopen met chips, koeken, snoep, frisdrank en andere voorverpakte en bewerkte middelen.
- Winkel niet met een lege maag
- Organiseer: maak een lijst van wat je nodig hebt. Plan je menu’s voor de week en doe je boodschappen 1x per week. Hiermee voorkom je dat je nog even snel iets tussendoor moet halen en verleid wordt tot het kopen van iets wat je niet nodig hebt.
- Besluit welk ingrediënt voor jou het belangrijkste is om te vinden of te mijden in je voeding. Of dat zout, suiker, calorieën, E-stoffen, vezels of gezonde vetten is en haal dan het beste in huis op basis van etiketten lezen. Je zult waarschijnlijk niet het perfecte product vinden, maar je zult zeker betere keuzes gaan maken door etiketten te vergelijken.
- De meeste gezonde en echte voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, hebben geen verpakking en geen etiket. Verpakte middelen wel, dus het lezen van de ingrediëntenlijst zal je helpen te kiezen voor de gezondste optie.
- Geniet van je karretje vol gezonde dingen en ga heerlijk ermee aan de slag. Het is serotonine, je goed voel hormoon, verhogend.
- Heb je recepten nodig voor je boodschappenlijst? Neem een kijkje op mijn site https://flexhealth.eu/blog/menu-van-de-week/ of op www.paleo.nl en www.eetpaleo.nl