Solution-Focus Brief Therapy

Vandaag wil ik je meer vertellen over een van mijn vaardigheden als coach, binnen de kPNI. Zoals je weet, is ons geestelijk welzijn ook uiterst belangrijk voor onze algehele gezondheid. Het helpt ons preventief, beschermend en curatief. Ook al denkt je, dat je klachten alleen lichamelijk zijn, is je mentale veerkracht van betekenis bij je herstel.

Solution-focus brief therapy = Oplossingsgerichte therapie

SFBT is een toekomstgerichte en doelgerichte gesprekstechniek die cliënten helpt bij het “bouwen van oplossingen”. Het geeft een duidelijk inzicht in de successen en mindere momenten uit het verleden om zich te richten op de sterke punten en veerkracht van de cliënten. 

SFBT-beoefenaars gebruiken vaardigheden om een ​​discussie over oplossingen op gang te brengen, ook wel ‘solution talk’ genoemd, wat heel anders is dan ‘problem talk’. In SFBT zijn de vragen zelf de interventie. De vragen zijn zo, dat de cliënt gaat nadenken over veranderingen in zijn of haar mindset en dat tegelijkertijd de negatieve gevoelens worden verminderd. SFBT-vragen helpen cliënten oplossingsgericht na te denken over hun situatie. Ze hechten een nieuwe betekenis aan hun ervaringen en zien veranderingspotentieel waar ze het misschien nog niet eerder hadden opgemerkt.

SFBT is zeer toepasbaar in vele situaties, omdat het de cliënten helpt om op maat gemaakte interventies voor zichzelf te creëren. Hierdoor sluiten de SFBT interventies perfect aan bij de manier van begrijpen en handelen van de cliënt.

SFBT is ontworpen om mensen te helpen hun leven zo snel mogelijk te veranderen. Verandering is efficiënt en effectief in minder dan zes sessies en kan in ongeveer twee sessies al werken.

SFBT werkt goed met:

  • Chronisch zieke patiënten, betreft een groot aantal medische diagnoses.
  • SOLK patiënten
  • Familieleden van patiënten met ernstige ziekten.
  • Onduidelijk levensdoel.
  • Kinderen, adolescenten, studenten, stellen, ouders, gezinnen en vele gezin gerelateerde situaties.
  • Mensen die een trauma hebben meegemaakt.
  • Patiënten met eetstoornissen, obesitas, verlies van eigenwaarde, depressie, angst
  • Verslavingsrevalidatie
  • Onderwijs en zakelijke instellingen, inclusief coaching en counseling.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

  • Op dit nummer bellen we je terug