Problemen met geheugen en concentratie?

Het overkomt iedereen weleens te zijn vergeten waar je je sleutels hebt gelaten of een afspraak te zijn vergeten. Gedurende een stress periode, mentale overbelasting, is het niet ongebruikelijk zo’n vergeet moment of een verminderd concentratievermogen te hebben.

Geheugenproblemen komen voor bij mensen met een neurodegeneratieve ziekte zoals dementie. Maar kunnen ook ontstaan door emoties, angst, stress, vermoeidheid, infectie, voeding, hormonaal, verstoord bioritme, bewegingsarmoede, alcohol en medicijn gebruik.

Concentratieproblemen zijn veelal een gevolg van vermoeidheid. Je kan je aandacht dan moeilijker op een onderwerp richten, de informatie opnemen en onthouden.

Wanneer je deze problemen ervaart door overbelasting, infectie, als vrouw tijdens je maandelijkse cyclus of overgang, vermoeidheid of stress, herleid de oorzaak en pak die snel aan met hulp om erger te voorkomen, zoals een burn-out of neurodegeneratie.

Ondertussen kan je als een “quick win” een aantal dingen proberen, bijvoorbeeld:

 • Rhodiola en ginseng kunnen stress, angst en vermoeidheid verminderen
 • Voeding voor het brein nodig om zijn functies te kunnen uitvoeren, zoals prikkeloverdracht, lichaamstemperatuur, geheugen en leervermogen. Hiervoor heeft het voldoende Vocht nodig, Koolhydraten uit groenten, fruit en bijvoorbeeld boekweit, Omega 3 uit vette vis msc, oliën zoals perillazaad-, olijf-, lijnzaadolie olie, noten, olijven, chia- en hennepzaad, Eiwitten en tenslotte vitamine B’s. Deze laatste vind je in eigeel, vis, gevogelte, lever, banaan, avocado, edelgistvlokken en vele groene groentes.
 • Magnesium zorgt voor ontspanning en energie. Dit vind je o.a. in sesamzaad, groene groenten, algen, vette vis msc, noten en banaan.
 • Dopamine, je go-hormoon. Belangrijk voor motivatie, initiatieven, beslissingen, creativiteit, plezier, gezonde eetlust, geheugen en libido.  Je haalt o.a. uit eend, kalkoen, ei en pure chocola.
 • Serotonine, je gelukhormoon, beïnvloedt je humeur, welbevinden en tevredenheid. In voeding zoals avocado, gevogelte, wild en kazen van rauwe melk.
 • GABA, de neurotransmittor die voor rust, kalmte en herstel zorgt. Hiervoor kun je amandelen, banaan, broccoli, noten en heilbot.
 • Antioxidanten tegen vrije radicalen en daarmee tegen inflammatie, zoals in rood fruit
 • Vitamine C belangrijk voor bijnieren, vermindert cortisol in het bloed en is van belang bij de vorming van neurotransmittors. Rijk aan C zijn o.a. kiwi, papaja, rood pepertje, broccoli, meloen, aardbeien, koolraab en de meeste gekleurde groenten en fruit.
 • Vitamine D: zon, vette vis en levertraan
 • Goede darm flora voor de productie van essentiële vetzuren voor het brein.
 • L-Glutamine voor een goede permeabiliteit en functionerende darmwand.
 • Goede nachtrust en bioritme. Tussen 22.00 uur en 02.00 uur is het hersteltijd van onze systemen.
 • Beweging zorgt voor zuurstof transport naar het brein nodig voor geheugen en focus.
 • Ademhalingstechnieken. Beheersing van je ademhaling zorgt voor ontspanning en verbetert je concentratie. Kijk naar technieken uit de Kundalini yoga.

Best complex? PNI therapeut kan je hierbij helpen. Waar de oorzaak van jouw klachten ook ligt, of het nou op psychologisch, neurologisch, immunologisch, hormonaal of maatschappelijk/sociaal gebied is, pak het vanuit de oorsprong aan om neurodegeneratie te voorkomen of te herstellen. 

Zet een gezonde leefstijl preventief, protectief en curatief in.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

 • Op dit nummer bellen we je terug