Iedere weg begint met de eerste stap: het nemen van een besluit.

Onze dag begint met het nemen van een besluit en dat besluit bepaalt onze keuze wat betreft voeding, bewegen, werk, vrije tijd, samenwerking met anderen of altruïstisch gedrag. Besluitvaardigheid wordt beïnvloed door cultuur, leeftijd, geslacht, eerdere levenservaringen en ook door voeding.

Tegelijkertijd hebben mensen een eigen individuele kern, hun persoonlijkheid. Beslissingen genomen door invloeden van buitenaf kunnen ernstige persoonlijke conflicten veroorzaken en ziekmakend zijn. 

Zelf eten en drinken bepalen ons, in plaats van omgekeerd. Het is niet meer honger of dorst, die ons aanzetten tot eten, maar een gevoel van beloning verdienen, de beloningsprikkel. Ons emotionele deel van de hersenen wordt sterker doorbloed en zet ons aan tot meer impulsbesluiten. Door de endorfines die hierbij vrijkomen, ervaren we even een aangenaam beloningsgevoel. Tegelijkertijd leidt het tot afhankelijkheid en een geactiveerd immuunsysteem. 

Geassocieerde symptomen: angst voor verandering, dwangmatig eet- en/of drinkgedrag, geen daadkracht, gebrek aan discipline en consequent handelen in het dagelijks leven, impulsief of agressief gedrag, verslavingsgedrag op het gebied van voedsel, drank of materiële zaken, zelfdestructief gedrag. Geassocieerde ziektebeelden: Alzheimer, arteriosclerose, dementie, depressie, drugsverslaving, chronische ziekte.

Om weer een vrije wil te krijgen en besluitvaardig te worden is het noodzakelijk om de doorbloeding in het brein optimaal te verdelen, zodat de oplossingsgerichte hersengebieden in alle situaties van voldoende energie worden voorzien.

Betere controle van de emotiegebieden en uiteindelijk betere besluitvaardigheid bereik je door optimale voeding, voldoende beweging en gedragsverandering, zodat het cognitieve deel van de hersenen sterker doorbloed wordt en intensiever door boodschapperstoffen en hormonen geprikkeld wordt.

Tips om makkelijker tot een besluit te komen:

  • De voordelen / baten moeten minstens twee maal zo groot zijn als de nadelen / kosten.
  • Een vertrouwenspersoon / health consultant kan vaak door helikopter view inzicht geven in je herhalingspatroon van “verkeerde” keuzes.
  • Gun jezelf minder vaak kortdurende beloningen.
  • Neem afscheid van reacties die niets opleveren en zoek nieuwe mogelijkheden die tot oplossingen van bekende problemen leiden.
  • Word je bewust van je eigen persoonlijkheid.
  • Een kleiner aantal maaltijden ondersteunt duidelijk het maken van goede beslissingen.  Grote persoonlijkheden vastten voor het nemen van grote beslissingen.
  • Voedingsmiddelen zoals eieren (choline), vis (vetzuren EPA, DHA), avocado (Omega 3) en groene groenten (magnesium), kunnen de doorbloeding in de oplossingsgerichte delen van het brein verhogen en verbeteren zowel de cognitie als het geheugen.

Wil je het volledig stuk lezen, zie: Hoofdstuk 12 in “Word weer mens” van Dr. Leo Pruimboom.

Heb je een health consultant nodig om erachter te komen wat bij jouw persoonlijkheid past om tot juiste besluiten te komen en welke gedragsveranderingen betreft voeding, bewegen, slaapritme, stressmanagement je hiervoor moet maken, dan ben je bij mij aan het juiste adres voor een persoonlijk gerichte aanpak.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

  • Op dit nummer bellen we je terug