Burn-in, eerste fase van burn-out

Signalen hiervan zijn: angst, ontmoedigd, motivatie verlies. In eerste instantie lijken deze klachten op zichzelf staand te zijn, maar een combinatie ervan vraagt om alertheid. Andere signalen kunnen zijn: vermoeidheid, vatbaarheid, maagkrampen, slaap problemen, tinnitus, rug klachten en hoofdpijnen.

Het lichaam geeft hiermee alarmsignalen af. Het brein staat onder druk en loopt het risico “oververhit” te raken. Tijd voor actie.

Wat kun je in deze fase goed gebruiken?

 • Ashwagandha verbetert slaap, helpt bij stressmanagement en vermindert sombere gedachtes
 • Magnesium werkt zowel spier- als brein ontspannend, vermindert vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het zit in sesamzaad, groene groentes, algen, vette vis MSC, banaan en noten.  
 • B-vitamines tegen brein moeheid, zoals “brain fog”, verminderde concentratie en opname capaciteit. Het zit in gevogelte, ei geel, kippenlevertjes, vis MSC, banaan, avocado, groene groentes en edelgistvlokken.
 • Vitamine D tegen depressie. Hiervoor is het buiten zijn en zonnestralen op de blote huid belangrijk. Verder zit het in voeding, zoals vette vis MSC en levertraan.
 • Omega 3 vermindert cortisol en adrenaline gehaltes, twee stress hormonen.  Het verbetert de productie van serotonine. De voedingsbronnen zijn perillazaad-, lijnzaad-, olijf= en notenolie, algen en vette vis MSC. 
 • Dopamine, ons “go-hormoon”. Belangrijk bij de vorming van ideeën, creativiteit, motivatie, initiatieven, beslissingen, geheugen, plezier, emotie, eetlust en libido. Het is aanwezig in eend, kalkoen, eieren en zwarte chocola. Kijk uit met gluten en caseïne want deze blokkeren de aanmaak van dopamine.
 • Serotonine, ons gelukhormoon, belangrijk voor ons welbevinden en tevredenheid. Aanwezig in avocado, kip, eend, wild, haver en ricotta.
 • GABA is de neurotransmittor voor kalmte, rust en herstel. Bij een tekort ervaar je verminderde concentratie, nervositeit of slaapproblemen. Verwerk hiervoor amandelen, haver, banaan, broccoli, noten, heilbot MSCen linzen in je eetmomenten. 
 • Vitamine C belangrijk voor je weerstand, je bijnieren, vermindert cortisol gehalte in het bloed en vermindert zo ook de stress. Rijke bronnen zijn gayana, kiwi, papaja, rode peper, broccoli, koolraap, meloen, aardbeien, de meeste gekleurde groente- en fruitsoorten. 
 • Omdat ruim 90% van de nodige hormonen en neurotransmitters in de darm gemaakt worden is een gezonde darm essentieel. Bekijk met een therapeut of er sprake is van een lekkende darm, leaky gut, of te weinig darmflora.
 • Bewegen. Kies in deze fase een minder intensieve sport zoals wandelen of yoga. Sporten zorgt voor ontmoetingen en connecties belangrijk voor welbevinden en het verhindert het piekeren.
 • Met behulp van ademhalingstechnieken, warmte en koude prikkels kun je je flexibiliteit vergroten.

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog begrijpt, hoeveel je bij burn-in, maar ook bij burn-out zelf aan je herstel kunt doen met leefstijl als medicijn of nog beter preventief en protectief voor je brein en lijf kunt zorgen. 

Of je nou je herstel wilt versnellen of preventief burn-out wilt voorkomen of je performance vergroten, neem dan contact op om met mij uit te zoeken welke combinaties van de beschreven mogelijkheden voor jou van toepassing zijn.

Fit worden, fit zijn, fit blijven.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

 • Op dit nummer bellen we je terug