Laaggradige ontsteking, de grote angel binnen je gezondheid, verhelpen met kPNI en Intermittent Living tools.

Laaggradige ontsteking, Low Grade Inflammation (LGI), is een conditie waarin het immuunsysteem constant aan staat. Weleens waar op een laag pitje, maar totaal niet meer instaat om alert en adequaat te reageren bij gevaar. Het immuunsysteem is zwak en traag geworden, reageert niet meer of veel te laat. Hierbij treedt insuline resistentie*, leptine resistentie* en mogelijk ook cytokine resistentie* op.

Zo’n LGI treedt op wanneer onze stress-as niet meer in een fight – flight modus voor ons klaar staat, maar chronisch getriggerd wordt, door stress. Stress is aanwezig bij bijvoorbeeld een pathogeen*, zoals een schimmel, bacterie, virus of parasiet, toxines, leaky gut, tekort aan darmflora, tekort aan voedingsstoffen, pro inflammatoire voeding, te veel eetmomenten, sommige medicijnen, persoonlijkheid, omstandigheden, negatieve emoties en gedachten.

LGI kan een scala aan klachten veroorzaken, zoals allergieën, vermoeidheid, lusteloosheid, gravings, besluitvaardigheidsverlies, stemmingswisselingen, over- of ondergewicht, spier- en gewrichtsklachten, PMS, PCOS, fertiliteitsproblemen, libido verlies, chronische klachten en ziektes, Auto-Immuun ziektes, tumoren …… LGI staat aan de basis van alle ziektes en begint vaak in de darm.  Het is het stress hormoon adrenaline die darmwand beschadigd, waardoor deze gaat lekken en endotoxines door gaat laten, waarop het immuunsysteem gaat reageren. Wanneer het immuunsysteem alert is, is er niks aan de hand, dan is het een normaal fysiologisch proces, je wordt ziek, met koorts, en met een paar dagen is het over. Wanneer het blijft sluimeren, blijf je insuline resistent, organen komen niet of slecht bij hun voeding, nuchtere insuline waardes lopen op en insuline wordt pro inflammatoir en als groei hormoon gaan vetcellen en geslachtsorgaancellen groeien. Dit is zichtbaar met thermografie.

Omdat insuline en leptine ook cytokines, immuuncellen, zijn word je tenslotte ook cytokine resistent.  Dit betekent een immuunsysteem die te zwak, te traag en te laat wordt, gevaar voor ontstaan van tumoren (benigne of maligne). Of een immuunsysteem die te zwak, te traag en plots te heftig wordt, met als gevolg gevaar voor cytokine storm en/of een auto – immuun ziekte.

Herstellen vraagt een brede aanpak. PNI adviezen zijn persoonsgericht en gebaseerd op de PyschoNeuroImmunologie wetenschap, waarbij endocrinologie en sociologie niet vergeten wordt, immers horen al deze systemen bij elkaar en ziek worden is mogelijk wanneer de onderlinge energie verdeling verstoord is. Tijdens het maken van een tijdslijn, ga ik met de patiënt/klant de oorsprong van symptomen en de weg die daarna gevolgd heeft achterhalen om vanuit de oorzaak herstel in te zetten. Het symptoom is nooit het échte probleem. Voor gedragsverandering is kennis/begrip nodig en hiervoor geef ik graag uitleg en adviezen. Mensen krijgen van mij veel tools in handen, waardoor frequente consulten niet noodzakelijk zijn en blijft het aantal ook zeer beperk. Voor een snelle, meetbare en voelbare shift naar gezondheid en voor wie wil leren hoe een gezonde leefstijl makkelijk te implementeren is in het dagelijks leven, organiseer ik Intermittent Living programma’s. Inmiddels is bekend hoe belangrijk leefstijl preventief, protectief en curatief is.

Een paar begrippen*:

*insuline resistentie of terwijl ongevoeligheid, hierdoor kunnen lichaamscellen geen glucose opnemen, dus geen energie. Er blijft dan te veel insuline en glucose in de bloedbaan, dat leidt tot ontstekingsreacties.

*Leptine speelt een rol bij honger en verzadiging. Het wordt door vetcellen gemaakt. Leptine resistentie is een situatie waarbij er te veel leptine is, waardoor de hersenen er niet meer goed luisteren. Je krijgt niet het seintje door van “genoeg gegeten of honger. Dit leidt tot overeten,  toename wit vet, ontstekingsvet, en nog meer leptine, een vicieuze cirkel . Of te weinig eten waarbij het lichaam oindervoed raakt.

*cytokines zijn boodschappers van het afweersysteem om deze te remmen of juist te activeren. Bij cytokine ongevoeligheid/resistentie kan het immuunsysteem niet adequaat reageren. Ontsteking wordt te heftig of blijft sluimerend aanwezig.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

  • Op dit nummer bellen we je terug