Intermittent cooking, voeding als medicijn

Door combinaties aan ingrediënten in je gerechten, kan je versterkend en helend koken en zo op een heerlijke en creatieve manier met je gezondheid bezig zijn.

RECEPT 1:

Voor deze week heb ik gekozen voor gemarineerde groene asperges met vis. Laat ik eerst de ingrediënten toelichten:

Vis: een belangrijke bron aan eiwitten en goede vetten, die zo belangrijk voor opbouw van bindweefsel en ons zenuwstelsel inclusief het brein zijn. Verder onmisbaar voor immuunsysteem en soepel houden van celwanden. Hier lees je preventie voor weerstand, hart en bloedvaten, cognitie, spieren en gewrichten. Mede ook doordat het ook goede hoeveelheid selenium, jodium en vitamine D bevat.

Asperges bevatten vitamine B, C en E. Inuline bevordert gunstig darmflora. Glutathion een sterke antioxidant.

Knoflook wordt ook wel een natuurlijke antibioticum genoemd met tal van positieve effecten.

Citroen zit hoog in vitaminen, m.n. vit C, sporenelementen en fytonutriënten.

Olijfolie, een gezonde vet, een belangrijke leverancier en opslag van energie. Hoogwaardige olijfolie heeft een zeer hoog gehalte aan polyfenolen, ontstekingsremmende en vaatbeschermende werking.

Pepers bevatten capsaïcine, met positieve werking heeft op de bloedsuikerspiegel, de bloedstolling en afweer tegen vrije radicalen.

Honing wordt al duizenden jaren beschouwd als een medicijn tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. Manuka honing werkt hiervoor het beste, mits een hoog gehalte aan methylgloxal (MGO). In het algemeen geldt hoe donkerder de honing, hoe sterker het effect door een hoger gehalte aan pinostrobin.  

Recept voor 2 personen:

Ingrediënten: 4 ons visfilet (zalm, kabeljauw …. MSC), 2 teentjes knoflook, 1 rode chilipeper, 2 el olijfolie, 1 citroen, 1 theelepel donkere honing, zout, peper.

Voorbereiding: verwarm de oven voor op 160 graden.  Asperges wassen en snij houtachtige uiteinden af. Pel de knoflook,  snij deze samen met chilipeper fijn voor de marinade. Meng de knoflook, chilipeper, olijfolie, citroensap, honing, zout, peper en marineer hierin de asperges .

Leg de gewassen en droog gedepte vis in een ovenschaal. Leg de asperges bij de vis, giet de resterende marinade erover en bak in de oven, ongeveer 20 minuten.

Tip: geef er een kleurrijke salade bij.

Bron: Art’gerecht Magazin