Het belang van ademen als een belangrijke speler binnen je algehele gezondheid

Iedereen is zich bewust van het belang van zuurstof, maar weet jij ook de rol van CO2-tolerantie?

Voor een goede zuurstoftoevoer naar onze cellen moeten we een optimale hoeveelheid CO2 in ons bloed hebben. Alleen bij een goede balans van de CO2-tolerantie en CO2-drempel, kan er een goede aërobe energieproductie op basis van zuurstof plaats vinden. In ons bloed wordt het zuurstofmolecuul getransporteerd door het hemoglobinemolecuul in de rode bloedcellen en moet het worden afgeleverd in de mitochondriën, onze energiemakers, die zich in de cellen bevinden. Dit proces draait om CO2. Met andere woorden, hoe hoger de hoeveelheden CO2, hoe beter de zuurstof wordt afgegeven aan de cellen. Dit proces is van belang voor gezondheid en vitaliteit.

Wanneer het lichaam stress ervaart, bijvoorbeeld tijdens ziekte, omstandigheden of door leefstijl, begeeft het zich in een fight – flight modus. Hierbij staat de sympaticus aan, ons autonome zenuwstelsel, de stress-as. Dat leidt tot een verhoogde hartslag en een versnelde oppervlakkiger ademhaling. Zo ontstaat er een mismatch tussen de ademhalingsfrequentie en het ademhalingsvolume en de productie van CO2. 

Het moderne leven van fysieke inactiviteit in combinatie met chronische stress beïnvloedt hoe het autonome zenuwstelsel ons ademhalingspatroon reguleert. Dat leidt ertoe dat een meerderheid van de mensen een chronische vorm heeft van hyperventilatie, een oppervlakkerig en versnelde ademhaling in meer of mindere maten.

Studies tonen aan dat CO2 niet alleen een afvalgas is, maar dat het ook van cruciaal belang is voor de zuurstoftoevoer naar onze cellen. Hyperventilatie vermindert CO2 en verstoort de gevoeligheid ervoor, wat tot vermoeidheid, slechte zuurstof opname, verminderde energieproductie en angst leidt.

Een van de belangrijkste interventies voor meer energie en/of minder angsten is ademhaling waarbij de juiste CO2-niveau bereikt wordt, voor efficiënte zuurstof opname in de cellen.

Heb je weinig energie? Ben je minder goed in staat om de stress van het leven aan te kunnen? Kijk of er sprake is van chronische stress, voorgeschiedenis van stress vroeg in het leven, onvoldoende nachtrust, verstoring van het bioritme, infecties, darmproblemen, slechte voeding, onjuiste ademhaling, gebrek aan daglicht, gebrek aan hormesis …

Al deze factoren kunnen enorm belastend zijn voor je lichaam en brein, tot op celniveau aan toe. Je kunt het fysiek, mentaal en/of emotioneel gaan ervaren.

Met Intermittent living tools, inclusief verschillende ademhaling sessies, creëer je meer hormesis. Je boots je energie, veerkracht en daadkracht, zodat je de nodige veranderingen kunt doorvoeren om de capaciteit van je lichaam en hersenen optimaal te benutten.

Krijg weer grip op je eigen gezondheid. Begin met een optimale ademhaling voor een optimale gezondheid. Vraag me om een ​​paar ademhalingssessies of nog effectiever schrijf je in voor een volledig Intermittent Living meerdaagse om je vitaliteit en flexibiliteit te herstellen.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

  • Op dit nummer bellen we je terug