Weetje 1:
Wil je controle terugkrijgen over je eigen gezondheid?
Weet dan dat: de kleinste verandering maakt het grootste verschil. In de verandering ligt namelijk de oplossing.
Of je nou op kantoor bent of thuis werkt, hoe lang zit jij op een dag?
Wanneer we langer dan een uur zitten, vervetten onze organen. En dat is gevaarlijk vet, ontstekingsvet, voor het oog onzichtbaar. Door regelmatig een sitting-break oefening te doen van 4 minuten, waarbij je zorgt dat je hartslag iets omhoog gaat, zet je dat vet om in energie. Zo zorg je voor 2 vliegen in 1 klap: je blijft productief en je zorgt voor je gezondheid.
Zo simpel? Ja, maar je moet het wel doen. Zet een timer, haal wat te drinken op een andere verdieping via de trap, werk je in een “kantoortuin” stimuleer je collega’s mee te doen en laat iedereen om de beurt een oefening bedenken, wissel zitten af met een sta bureau, ga in lunchpauze een rondje wandelen.
Weetje 2:
Waarom is bewegen en het hebben van voldoende spiermassa zo belangrijk?
- Het verbetert insuline gevoeligheid, waardoor alle lichaamscellen er minder van nodig hebben. Minder insuline betekent minder vet opslag.
- Het vermindert stress, doordat het het cortisol verlaagt.
- Het verbetert mentale gezondheid, zoals geheugen, leer vermogen, concentratie, emoties en stress niveau in lijf en geest. Oefenen is de beste anti-depressiva.
- Het verbetert slaap kwaliteit.
- Het vermindert het risico op chronische ziektes.
- Het bevordert het ontgiftingsproces. Door de spiercontracties krijg je een pompwerking die het lymfesysteem activeert.
- Het spierstelsel speelt een rol binnen je weerstand, het bevat immuuncellen die je helpen herstellen bij ziek-zijn. Voor behoud van deze functie is het belangrijk dat je spieren ook weer opbouwt na een periode van ziekte.
- Spieren zijn rijk aan mitochondriën, onze energie leveranciers. Hoe meer spiermassa hoe meer mitochondriën je hebt.
- Door de trekkracht aan de botten zijn spierkracht oefeningen preventie tegen botontkalking.
- Welke bewegingsvormen zie mijn volgend weetje voor inspiratie
Weetje 3:
Volgens recente onderzoeken verlengen weerstandsoefening een gezond leven met jaren. Vandaar ook het WHO advies om meerdere keren per week hier actie voor te ondernemen.
Naast alle voordelen van spieropbouw die ik al eerder heb genoemd, wil ik er hier nog een aan toevoegen. Spiermassa, meer testosteron en dat beschermt het hart. Zowel voor man als vrouw, jong als oud belangrijk.
Zelf gebruik ik Tabata training, een protocol getest met atleten op verschillende niveaus. Een snelle en effectieve manier om spierkracht op te bouwen. Snel? Ja, in slechts 4 minuten. 8x 20 seconden oefening – 10 sec rust. Dus ook perfect te gebruiken als sitting-breaks. Benodigheden: gewichtjes, springtouw, kettlebell, fitness band. Geen gewichten bij de hand? Wat dacht van je bureau stoel, je tas of je eigen gewicht? Wissel de spiergroepen af. Vergeet arm en rompspieren niet.
Hier wat inspiratie voor beenspieren en conditie: Springen, jumping jacks, push-ups, mountain climbers en burpees. Ben je beginner: springen, squats, lunges en dips. Youtube Tabata voor meer ideeën.
Begeleiding nodig: https://flexhealth.eu/contact/
Weetje 4:
Met voeding je mentale gezondheid positief beïnvloeden
Om mentaal gezond te zijn, heb je gezonde darmen nodig. Darmen maken namelijk 90% van de neurotransmitters serotonine, dopamine en GABA aan en de broodnodige vetzuren voor ons brein m.b.v. onze darm flora.
Eet voor je brein:
- Gezonde vetten, zoals Omega 3: vette vis, algen, noten, zaden, avocado, ei
- Choline: eieren, lever, vis, pistache noten, shiitake, bloemkool, snijbiet, spruitjes, paksoi, avocado
- Hou snelle koolhydraten en toegevoegde suikers beperkt.
- Eet voldoende eiwitten, de bouwstenen voor hormonen.
- Connecties, knuffelen.
- Massage, Yoga, Meditatie, Ademhaling
Voor flora is het nodig dat we veel vezels uit een brede variatie aan groenten eten, 1 eetlepel per dag gefermenteerd zoals zuurkool, kimchi, augurk, kappertjes of zelf gemaakt.
Heb je antibiotica gehad of een periode met veel stress, vul je flora dan aan met een probiotica, maar check wel eerst of je geen lekkende darm verschijnselen hebt.
Wil je meer weten, voel je vrij om te vragen.