Gezondheid begint in de mond

Wat een onderdeel van het lichaam beïnvloedt, beïnvloedt het geheel. Het behandelen van een onderdeel van het systeem als een geïsoleerde entiteit is dan ook een veelgemaakte fout die geen effectieve lange termijnoplossingen biedt.

De mond is een spiegel van en een toegangspoort tot gezondheid in het hele lichaam. Het hebben van een ongezond lichaam is niet verenigbaar met een gezonde mond en vice versa.

Het tandvlees wordt vaak gebruikt als hulpmiddel om de algehele gezondheidstoestand van een persoon te beoordelen. Als we het hebben over tandvlees problematiek, dan hebben we het niet alleen over de tastbare kant ervan, zoals bijvoorbeeld ontbrekende tanden, slechte adem, bloedend tandvlees of andere veel voorkomende pathologieën, maar ook over de mond als onderdeel van een breder systeem waarmee we andere gezondheid gerelateerde problemen kunnen associëren, zoals een 10 keer hoger risico op een hartaanval of beroerte, 7 keer meer kans op het ontwikkelen van diabetes en 700 keer meer kans op complicaties tijdens de zwangerschap. Van Alzheimer tot darmkanker en nog vele andere complicaties daartussenin, tandvleesaandoeningen zijn een veel voorkomende factor. Reden waarom tandheelkunde opgenomen dient te worden binnen een uitgebreider beleid van gezondheidszorg in plaats een op zich zelf staande specialisatie. 

Ontsteking, toxiciteit en deregulering van systemen zijn meestal met elkaar verbonden en de mond speelt daarin een belangrijke rol. Een voorbeeld van deze verklaring is de gingivitis (bloedend tandvlees). Dit symptoom duidt op een ontsteking in de rest van het lichaam. We moeten begrijpen dat onze mond fysiologisch direct verbonden is met ons spijsverteringssysteem. Zo is het voor ziektekiemen en gifstoffen die in het speeksel aanwezig zijn met een hoge lading ziekteverwekkers, makkelijk om dieper door te dringen, waardoor er direct verband is met bijvoorbeeld een lekkende darm met alle gevolgen van dien. Gezond tandvlees voelt niet alleen prettig, maar is dus ook noodzakelijk ter bescherming tegen schadelijke ziekteverwekkers.

Ik wil hier een paar factoren opnoemen, die verband houden met mondgezondheidsproblemen:

1- Zware metalen, zoals amalgaam. Hoewel dit in Europa niet meer wordt gebruikt, zijn er nog steeds veel patiënten met oude amalgaam vullingen. Het gebruik van zware metalen is in verband gebracht met neurotoxiciteit en vele chronische aandoeningen.

2- BPA (Bisfenol A) / BIS-GMA. Aanwezig in sommige composieten en sealings. BPA is gekoppeld aan hormonale veranderingen omdat het kan interageren met hormoonreceptoren. Eén van de aandoeningen die het kan veroorzaken is onvruchtbaarheid bij mannen en bij vrouwen.

3- SLS (natriumlaurylsulfaat) aanwezig in sommige tandpastas en mondwaters. Deze stof verstoort naast andere negatieve effecten de integriteit van de orale mucose laag, onze eerste barrière die ons tegen ziekteverwekkers beschermt.

4- Fluoride: deze stof blokkeert de jodiumreceptoren en beïnvloedt zo de normale werking van de schildklier. Het kan de ontwikkeling van tanden verstoren en fluorose veroorzaken, een term die witte vlekken in alle tanden definieert. Deze witte vlekken betekent een glazuur van mindere kwaliteit, vol poriën en een verzwakte minerale structuur, waardoor die tanden onder andere vatbaarder zijn voor tandplak en cariës. Verder kan fluoride je hart aantasten, het bevordert osteopenie, osteoporose en verkalking van de pijnappelklier.

Wanneer gingivitis onbehandeld blijft, ontwikkelt het zich meestal tot parodontitis.

Parodontitis is een infectie waarbij al het weefsel rond elke tand wordt aangetast,

waardoor holtes in het kaakbot, necrose, ontstaan. Hier kunnen zich schadelijke bacteriën nestelen en ontstekingen veroorzaken, lang voordat je het opmerkt.

Dus wat te doen:

Om elk individu beter te begrijpen, kiezen wij voor een holistische aanpak. We zullen hier wat nuttige informatie delen, maar raden je aan een gepersonaliseerde programma te laten opmaken. Algemene aandachtspunten: 

 – Minimaliseer en elimineer toxiciteit.

– Goede mondhygiëne.

– Laat je tandarts regelmatig je tanden en tandvlees controleren: preventief en curatief.  – Voeding: meer alkalisch, ontstekingsremmend en antioxidantrijk eten.

– Stress management. Stress beïnvloedt de pH van het speeksel en kan kaak klemmen veroorzaken. 6 minuten mindfulness per dag kan al helpen.

– weerstandsoefeningen zoals een HITT, 20 minuten per dag zouden je helpen om een ​​betere bloedsomloop te bereiken, meer immuunstofjes en op biomechanisch niveau in de tanden stimuleert het vloeistofstroom. Myokines in spieren zijn belangrijke componenten tegen ontstekingen.

– Controleer beperkingen in de beweeglijkheid van je gewrichten, bijvoorbeeld van je rug. Dit kan je kaakgewrichten aantasten en kaakklemmen veroorzaken. Tandenknarsen of bruxisme staat ook verband met tandvleesaandoeningen. Een osteopaat of chiropractor kan je hierbij helpen.

– Als er te weinig ruimte is tussen je tanden of wanneer ze scheef staan, wordt het een uitdaging om ze schoon te houden. Daarvoor is orthodontie een geweldig hulpmiddel om de meest ideale conditie te creëren voor iemand die een ​​onberispelijke mondhygiëne wil behouden.

Tot slot zouden wij eraan willen toevoegen dat het nooit te laat is om positieve veranderingen in je leven door te voeren. Wij raden je aan om een ​​goede tandarts en een al omvattende gezondheidstherapeut te zoeken, zoals een PNI-therapeut, om je gezondheid als geheel te gaan begrijpen.

Samenwerking FlexHealth en Dental Diamond.

Van mond tot lichaam.

Meer weten over onze aanpak?

Neem dan contact met ons op of laat een terugbel verzoek achter.

  • Op dit nummer bellen we je terug