Review van een ex-covid patient

Na een corona infectie in maart was ik in september nog steeds niet opgeknapt. Integendeel; ik was uitgeput, kon nauwelijks nog lopen en communiceren, prikkels zorgden voor kortsluiting in mijn hoofd en voor beangstigende kortdurende uitval van vitale functies zoals ademen en zien. Ik had regelmatig vanuit het niets een hartslag van ruim 150 terwijl ik gewoon in bed lag.  Mijn ademhaling hield ik met man en macht onder controle omdat ze anders volledig ontspoorde.

Ik wist niet meer wat ik moest doen. Mijn bloedwaardes waren goed, mijn longen voelden redelijk. En toch voelde mijn totale systeem aan alsof ik klaar was om door het doucheputje gespoeld te worden.

In augustus had ik via de Facebookpagina “Coronapatienten met langdurige klachten” Marijke Engelbrecht gevonden. Zij heeft zich professioneel verdiept in toepasbare PsychoNeuroImmunologie, Endocrinologie en Sociologie (kPNI). Gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke kennis van deze systemen en de manier waarop alles elkaar beïnvloedt, dekt het woord natuurgeneeskunde absoluut de lading niet. 

Het is een flitsende, werkzame methode die oude bekenden zoals warmte, koude, hypoxie, hypercapnia, fasting, gebruik van kruiden en vitamines maar ook gloednieuwe supplementen, combineert met voedings- leef en beweegadviezen. 

Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het verband tussen het stresshormoon cortisol en je immuunsysteem. 

Er is aandacht voor het vertragende effect van een immuunsysteem wat actief blijft (aangejaagd door nauwelijks te meten restontstekingen in je lichaam) op het herstel van cellen en organen.

Omdat ik te uitgeput was om te reizen, was Marijke Engelbrecht bereid om een eerste en tweede consult via beeldbellen af te spreken. 

Om te herstellen van de gevolgen van een corona infectie, hanteert ze een duidelijk stappenplan. Eerst de ontstekingen herstellen en de hersenen ondersteunen. Dan het immuunsysteem terug in ruststand brengen. En daarna het zenuwstelsel, de hersenen, de cellen en de energiehuishouding in het lichaam herstellen. Tenslotte opbouwen van spierkracht. 

Je kunt hierbij niets overslaan, want dat veroorzaakt de bij ex-corona patiënten beruchte en moedeloos makende terugvallen.

Overzichtelijk plan; maar het vraagt natuurlijk wel wat van mij. 

De discipline om de voedingsadviezen op te volgen, waaronder zestien uur niet eten. Omgaan met een flinke daling van de suikerspiegel tijdens het nuchter bewegen in de ochtend. Niet teveel schrikken van alles wat aan en uit gaat en begint te schuiven in mijn lichaam. Leren om weer te luisteren naar wat mijn lichaam aangeeft.

Het uithouden en verwerken van opgeslagen emoties, die door geen enkele suiker of afleiding zoet gehouden en weggedrukt worden.  De paniek slaat soms toe of ik hier ooit wel uit kom.  Het is erg fijn om Marijke als bondgenoot in de buurt te voelen, ook al doe ik het allemaal zelf; binnen een dag antwoord op een vraag en soms nog sneller, is wel erg fijn. Ook zinnetjes zoals we gaan jou hier uitsleuren, blijven echoën en helpen me door moeilijke momenten heen.

Corona is een systeemziekte hoor je vaak.

In mijn ervaring klopt dat. Corona is een modern virus wat breed en razendsnel werkt; de zwakke plekken in je lichaam opzoekt en via die poort als een hacker naar binnen wandelt en het hele fysieke systeem plat legt: Zenuwstelsel en daarmee de aansturing van vitale processen zoals hartslag en ademhaling, slijmvliezen, cellen en energievoorziening, samenstelling van het bloed, spijsvertering, immuunsysteem, alles kan door corona ontregeld raken. 

Standaard medische onderzoeken geven bij patiënten met postcorona vaak geen aanwijzingen die de totale malaise en uitputting verklaren. 

Een manier van kijken naar gezondheid en genezing die naar het hele systeem kijkt, is op dit moment van groot belang.

De manier waarop Marijke Engelbrecht werkt, kijkt naar het hele systeem. Deze aanpak is echt een grote kans, zowel bij het herstel na ziekte als in de preventie bij grote virusinfecties maar ook als kans om de manier waarop we leven te heroverwegen.

Deze aanpak geeft mij, naast zicht op herstel, ook het respect terug voor de systemen die ons dragen, voor het systeem van mijn lichaam maar ook voor de grotere, maatschappelijke en kosmische systemen.

Ik voel diepe dankbaarheid voor alles in mijn lichaam wat weer begint te werken, voor de kruiden en supplementen die me aangereikt worden, voor de pot sesamzaad die helpt om mijn hartslag te herstellen, voor het gevoel dat ik me weer kan laten dragen door mijn eigen fysieke ritme.

Jannie, 29 oktober 2020.

Heb jij of een medewerker last van rest klachten, neem dan contact met mij op. Wil jij je preventief wapenen tegen de gevolgen van een eventuele infectie, laat je door mij adviseren.