Leefstijl als wapen tegen pandemieën

Wat we inmiddels weten van dit nieuwe virus, is dat een goed werkend immuunsysteem essentieel is en het hebben van een chronische ziekte en/of overgewicht een risico factor is.

Leefstijlinterventies die zorgen voor verminderen van vetcellen, (adipocyten) en voor het herstellen van leptineresistentie:

  • –  Intermittent fasting
  • –  Nuchter bewegen
  • –  Herstellen van de insuline gevoeligheid
  • –  Omzetting van wit vet naar bruin vet mbv koude
  • –  Afvallen
  • –  Voedingstoffen met positieve invloed op leptine.

Waarom is dat zo belangrijk ?

Covid-19 gebruikt een aantal ingangen om zich intracellulair te infiltreren, zoals het enzym ACE2 en eiwit GRP-78. Hoe meer adipocyten, des te meer er van deze proteïnes aanwezig zijn en des te actiever ze zijn.
Bij obesitas vertoont ook het longepitheel verhoogde expressie van ACE2 en een te veel aan leptine resulteert in overexpressie van GRP78.Zo zijn vetcellen een reservoir voor virussen.Hyperleptinemie tgv obesitas oorzaak van hyperinflammatie, wanneer daar ook nog eens verhoogde ferritine waardes bij komen loopt men gevaar voor een ware cytokine storm.Adipocyten zorgen voor een grote opslag van Vitamine K. Daar bij obesitas er sprake is van veel en grote adipocyten, zie je verminderd serum vitamine K en verminderde beschikbaarheid van vitamine K voor de lever wat resulteert in een verstoorde bloedstolling met als gevolg gevaar voor trombusvorming.
Op de ICU hebben bijna 40% van de mensen met Covid-19 last van veneuse trombo-embolie.
71,4% van de overleden Covid-19 patiënten, terwijl slechts 0,6% van de overlevers.

Leefstijlgeneeskunde is de oplossing voor mens en planeet. Laten wij een brug slaan met de conventionele geneeskunde.